O nouă metodologie privind elaborarea balanţelor resurselor alimentare

O nouă metodologie privind elaborarea balanţelor resurselor alimentare

Metodologia dată, elaborată de Biroul Naţional de Statistică (BNS) cu suportul Programului CE/FAO, a fost pe larg abordată astăzi, 20 iunie curent, în cadrul mesei rotunde care a avut loc la BNS. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice de resort din ţară, reprezentanţii FAO în Republica Moldova, precum şi specialişti din cadrul BNS.

Prezentă la eveniment, dna Lucia Spoială, director general al BNS, a ţinut să menţioneze că securitatea alimentară este unul dintre cei mai importanţi parametri ai asigurării ţării, iar pentru caracterizarea nivelului de aprovizionare cu produse alimentare a populaţiei, balanţele resurselor alimentare permit obţinerea datelor care caracterizează formarea şi utilizarea resurselor alimentare, consumul produselor alimentare, nivelul de autoaprovizionare a ţării cu materie primă agricolă şi produse alimentare, precum şi cererea de import a producţiei.

În cadrul mesei rotunde specialiştii BNS au prezentat desfăşurat balanţele alimentare: conţinutul şi particularităţile noului set de balanţe, locul acestora în sistemul naţional de statistici agricole. În prezentarea sa, dna Elena Orlov, şef al direcţiei statistica agriculturii şi mediului a BNS, a accentuat că, balanţele elaborate pînă în prezent aveau ca scop obţinerea datelor pentru utilizarea lor în scopuri statistice, de ex. pentru calculele macroeconomice pe agricultură, şi calcularea consumului de produse alimentare pe locuitor, iar în baza noilor balanţe ale resurselor alimentare sînt definiţi indicatorii care caracterizează securitatea alimentară a ţării şi anume, gradul de dependenţă de import cu produse alimentare şi nivelul de autoaprovizionare cu principalele tipuri de produse alimentare.

După cum s-a menţionat, principiile metodologice privind elaborarea balanţelor anuale a resurselor alimentare şi utilizării lor au fost elaborate cu asistenţa Programului CE/FAO (Program finanţat de Comisia Europeană şi implementat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură). Acest program vizează sistemele informaţionale pentru îmbunătăţirea luării deciziilor de către autorităţile competente în domeniul securităţii alimentare în cadrul Politicii Europene de Vecinătate din Zona de Est.

La evenimentul de lansare a balanţelor resurselor alimentare a luat parte dl Onno Hoffmeister, consultant în cadrul Departamentului de Statistică FAO, care a subliniat că, lansarea noilor balanţe alimentare de către BNS reprezintă un mare succes în procesul de asigurare a securităţii alimentare la nivel de ţară. FAO va acorda şi în continuare suportul necesar pentru elaborarea indicatorilor din domeniu şi utilizarea lor în strategii şi programe naţionale.

Prezentări

Persoana de contact:
Ala Pâslariuc,
Serviciul informare şi comunicare cu mass-media
Tel. 0 22 40 30 51


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER