La 20 octombrie este marcată Ziua profesională a Statisticienilor

La 20 octombrie este marcată Ziua profesională a Statisticienilor

Deja al patrulea an consecutiv în Republica Moldova este sărbătorită oficial Ziua Statisticianului. Instituirea acestei sărbători a avut drept temei declararea de către Asambleea Generală a ONU a Zilei Mondiale a Statisticii la 20.10.2010. Scopul acestei acţiuni a fost promovarea valorilor fundamentale în activitatea instituţiilor statistice, în primul rînd - de prestare a serviciilor informaţionale de calitate societăţii, pe baza integrităţii şi profesionalismului în statistică.

Biroul Naţional de Statistică în calitate de coordonator al Sistemului statistic naţional are misiunea de a satisface, într-o cît mai mare măsură, nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea de date statistice relevante, corecte, credibile şi furnizate la timp, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea realităţilor societăţii noastre.

Meseria de statistician cere multă pricepere, răbdare şi migală. Doar prin munca de înalt profesionalism şi dăruire a statisticienilor se pot asigura informaţiile necesare, din cele mai diferite domenii, pentru elaborarea şi transpunerea în practică a strategiilor şi programelor social-economice pe care Republica Moldova şi le stabileşte, în sensul apropierii de eficienţa şi performanţele economice din ţările cu nivel de trai relativ ridicat. Colectarea datelor în scopuri statistice corespunde atît intereselor societăţii în general, cît şi a fiecărui respondent în parte. Numai într-o asemenea interpretare, statistica oficială a ţării îşi va putea consolida imaginea şi locul pe care îl merită într-o societate modernă.

Conform Hotărîrii nr. 934 „Cu privire la proclamarea sărbătorii profesionale Ziua Statisticianului” adoptate de Guvernul Republicii Moldova la 8 octombrie 2010, Ziua Statisticianului în Republica Moldova este marcată anual, la 20 octombrie.

În acest sens Directorul general al Biroului Naţional de Statistică, Dna Lucia SPOIALĂ, aduce sincere felicitări şi urări de sănătate, aspiraţii în activitatea profesională,  colegilor din colectiv şi tuturor celor care nemijlocit activează în domeniul statistic.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER