RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 17.10.2019
Prima / Comunicate de presă / Produsul intern brut în ianuarie-martie 2010
Produsul intern brut în ianuarie-martie 2010
15.06.2010
Versiune tipar

Produsul intern brut în ianuarie-martie 2010

Biroul Naţional de Statistică anunţă că în ianuarie-martie 2010 produsul intern brut a constituit în valoare nominală 14498 mil. lei, preţuri curente de piaţă, în creştere - în termeni reali - cu 4,7% faţă de trimestrul I 2009.

Valoarea adăugată brută produsă în sectoarele de bunuri şi servicii s-a majorat în raport cu perioada analogică a anului precedent respectiv cu 5,1% şi 1,3%, influenţînd pozitiv (cu 1,0% şi 0,9% respectiv) indicele de volum al produsului intern brut.  Ponderea sectorului de bunuri în produsul intern brut s-a mărit în raport cu ianuarie-martie 2009 cu 0,2 puncte procentuale, pe cînd cea a sectorului de servicii s-a micşorat cu 0,5 puncte procentuale.

Volumul impozitelor pe produse (inclusiv cele de import) colectate la bugetul public naţional a înregistrat o creştere de 17,4% în raport cu perioada similară a anului anterior, influenţînd cu 2,8% creşterea produsului intern brut. În perioada de referinţă volumul impozitelor pe produse a contribuit la formarea produsului intern brut în proporţie de 16,5% faţă 16,1% în ianuarie – martie 2009.

Consumul final  a fost în creştere cu 1,5% în raport cu perioada respectivă a anului precedent, influenţînd  pozitiv (cu 2,0%) indicele volumului fizic al produsului intern brut.  Creşterea a fost condiţionată de majorarea cu 2,5% a consumului final al gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix s-a redus cu 20,3% faţă de ianuarie-martie 2009, contribuind în perioada de referinţă cu 10,9% la formarea produsului intern brut în raport cu 15,2% în perioada similară a anului anterior.

Exportul şi importul de bunuri şi servicii s-au majorat respectiv cu 4,7% şi 1,3% faţă de perioada respectivă a anului precedent.

Notă: Informaţia este prezentată fără datele raioanelor din partea stîngă ale Nistrului şi mun. Bender.

Mai detaliat accesaţi anexele:

Persoana de contact:

Valentina Gîdilica
Şef al Direcţiei statistica macroeconomică
Tel. 73 75 57 / 40 30 90

 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  e-Raportare  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  / Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
25730 vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2019 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran