Conferinţa ”Promovarea politicilor vizînd egalitatea de gen şi procesele demografice prin utilizarea avansată a statisticilor oficiale”

La 19 mai 2009 la Palatul Republicii de către Fondul Naţiunilor Unite de Dezvoltare pentru Femei (UNIFEM) a fost organizată conferinţa ”Promovarea politicilor vizand egalitatea de gen si procesele demografice prin utilizarea avansata a statisticilor oficiale”. La conferinţă s-au întrunit reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiilor internaţionale, mediului academic, societăţii civile şi mass media.

În cadrul conferinţei a fost lansată culegerea statistică „Femei şi Bărbaţi în Republica Moldova”. Această publicaţie a fost elaborată cu suportul UNIFEM în cadrul proiectului comun al ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional” (PNUD, UNIFEM, UNFPA) cu susţinerea financiară a Agenţiei Suedeze de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (Sida).

Culegerea „Femei şi Bărbaţi în Republica Moldova” se află la a 4-a ediţie şi este publicată în limbile română şi engleză. Publicaţia este însoţită de un breviar statistic cu indicatorii statistici de bază pentru anul 2008 şi cuprinde următoarele domenii: participarea femeilor în viaţa publică şi politică, demografia, ocupaţia şi şomajul, ocrotirea sănătăţii, educaţia, migraţia, protecţia socială, criminalitatea, nivelul de trai şi statistici internaţionale.

Datele statistice provin, în mare parte, din diversele tipuri de cercetări desfăşurate de Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova, dar şi din alte surse administrative. În comparaţie cu ediţiile precedente, publicaţia curentă a trecut printr-un proces de revizuire a conţinutului şi formatului de prezentare. Aceasta include un număr mai mare de indicatori şi un spectru mai larg de domenii, precum şi descrierea/interpretarea analitică a indicatorilor statistici respectivi care ajută utilizatorii să aibă o perspectivă de ansamblu asupra situaţiei femeilor şi bărbaţilor şi să înţeleagă mai bine dinamica relaţiilor dintre sexe, progresele în realizarea egalităţii şi inegalităţile de gen existente la nivelul societăţii. Informaţia este prezentată fără datele întreprinderilor şi organizaţiilor din partea stângă a Nistrului şi municipiul Bender.

Ediţia curentă a publicaţiei „Femei şi Bărbaţi în Republica Moldova”, precum si versiunile editate începînd cu 2004, pot fiaccesate la rubrica Publicaţii.

Prezentare

Galerie foto


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER