Declaraţie de presă

Declaraţie de presă

Biroul Naţional de Statistică în calitate de instituţie responsabilă de efectuarea Recensamîntului Populaţiei şi al Locuinţelor 2014, vine cu următoarele precizări către reprezentanții mass-media, societăţii civile şi altor utilizatori de date.

Recensămîntul populației și al locuințelor din Republica Moldova din anul 2014 s-a realizat în conformitate cu recomandările Conferinței Statisticienilor Europeni pentru runda 2010 a recensămintelor populației și locuințelor, și Legii nr.90 din 26.04.2012 ”cu privire la recensămîntul populației și al locuințelor din Republica Moldova în anul 2014”.

Biroul Naţional de Statistică precizează că personalul temporar a fost selectat conform alin.(1) art.10 al Legii Nr. 90 din 26.04.2012 cu privire la recensămîntul populației și al locuințelor din RM în anul 2014 și în baza Regulamentului aprobat de către Directorul General al BNS cu privire la organizarea şi desfăşurarea procesului de selectare a candidaților pentru ocuparea funcţiilor vacante din cadrul recensămîntului populaţiei şi al locuinţelor din anul 2014, astfel evitînd orice tip de discriminare. În mun. Chișinău ne-am confruntat cu un flux mare de recenzori, care renunțau la îndeplinirea obligațiunilor pînă la sfîrșitul recensămîntului. Astfel BNS a instruit continuu noi recenzori pentru a face față fluxului de personal, după cum am menționat și în Nota informativă privind rezultatele preliminare ale recensămîntului populaţiei şi locuinţelor din Republica Moldova în anul 2014.

Publicarea rezultatelor finale conform alin. (2) art.9 al Legii nr.90 din 26.04.2012 vor fi diseminate în 27 de luni de la data recensămîntului, acest fapt nu trebuie confundat cu publicarea rezultatelor preliminare care conform recomandărilor Europene şi Internaţionale urmează a fi diseminate în anul în care s-a desfăşurat recensămîntul, plus acestea vor suferi schimbări după prelucrarea integrală a informaţiei inclusiv din sursele administrative.

Indicatorii privind etnia și limba maternă au fost incluse în chestionar în urma discuţiilor dintre grupurile de lucru formate la nivel interinstituţional, dar şi a societăţii civile ca fiind necesare şi importante pentru contextul social şi politic al ţării, iar recomandarea internaţională delimitează aceşti indicatori ca fiind opţionali. Scopul RPL este formarea resurselor informaţionale privind numărul populaţiei ţării, repartizarea teritorială a ei corespunzător caracteristicilor demografice, socio-economice, naţionale şi lingvistice, nivelul de instruire, precum şi privind fondul de locuinţe şi condiţiile de trai ale populaţiei; (Art.1 al legii nr.90).

Atenţionăm repetat că, rezultatele preliminare diseminate pe pagina oficială la 31.12.2014 nu conțin date cu referire la etnie /limba maternă, iar informația expediată instituțiilor media pe 02.01.2015 de pe domeniul gmail, nu aparţine personalului BNS, şi excludem o scurgere de informații, dat fiind faptul că aceşti indicatori vor fi diseminaţi doar după prelucrarea integrală a chestionarelor individuale. Datele preliminare anunţate de către BNS au fost calculate în baza documentelor de centralizare. În acest context în data de 05.01.2015 BNS a făcut o sesizare către Procuratura Generală și Ministerul Afacerilor Interne în scopul investigării acestui fapt pentru identificarea și sancționarea făptuitorului. Serviciul de Informare şi Securitate s-a autosesizat și a început pe 05.01.2015 investigarea cazului dat.

Pentru oricare alte solicitări şi precizări cu privire la desfăşurarea și efectuarea RPL 2014, Biroul Naţional de Statistică este dispus să asigure claritate pentru o informare cit mai coerentă în acest sens.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER