Conducerea BNS participă în perioada 01-03 iunie la Seminarul de Nivel Înalt privind calitatea în statistică

În perioada 01-03 iunie 2015, Riga, Letonia, Directorul general al Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova, Lucia SPOIALĂ şi Directorul general adjunct Inna MASLO, participă la Seminarul de Nivel Înalt organizat pentru ţările din Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală (EACEA) privind “Calitatea în statistică: Sistemul Naţional de Statistică”.

La eveniment participă delegaţia Eurostat, precum şi reprezentanţi din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan. Seminarul este organizat de către Eurostat (Oficiul de Statistică al Uniunii Europene) în comun cu Biroul Central de Statistică al Letoniei.  

Sesiunile de lucru ale seminarului se axează pe doua teme principale:

  1. Calitatea în statistică
  2. Sistemul Naţional Statistic

În cadrul discuţiilor sunt prezentate diferite modele de asigurare a calităţii în statistică, dar şi coordonarea sistemelor statistice. Statistica oficială este guvernată de Principiile Internaţionale cum sunt cele ale Naţiunilor Unite şi Codul de Practici al Statisticii Europene. Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova este racordat la aceste principii, fiind la etapa actuală în proces de armonizare şi ajustare a legislaţiei. Una din problematicile primordiale care necesită atenţie  urmare a Evaluărilor Globale realizate de către Eurostat în ţările participante dar şi Republica Moldova în 2012, este definirea statisticii oficiale şi a poziţiei instituţiilor statistice în cadrul statului. Definirea statisticii oficiale este direct dependentă de conlucrarea dintre producătorii şi utilizatorii de date, componentelor constituiente dar şi criteriilor de definire şi practicile UE de aplicare.

În rezultat statele au exprimat necesitatea de suport pentru cadrul institutional şi legal care va fi concentrat asupra dezvoltării unei Legi Model cu privire la Statistica oficială.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER