Statisticieni şi elaboratorii de politici au făcut schimb de opinii cu privire la măsurarea antreprenoriatului din perspectiva de gen în Moldova

Statisticieni şi elaboratorii de politici au făcut schimb de opinii cu privire la măsurarea antreprenoriatului din perspectiva de gen în Moldova

Reprezentanţi ai ministerelor din Moldova, deţintători ai surselor de date administrative, mediului academic şi societăţii civile au răspuns invitaţiei statisticienilor şi s-au întrunit pe 30 iunie-1 iulie 2015 în cadrul atelierului de lucru privind dezvoltarea statisticii antreprenoriatului din perspectiva de gen în Republica Moldova.

Scopul atelierului a fost de a discuta  modalităţile de colectare a datelor pentru măsurarea antreprenoriatului din perspectiva dimensiunii de gen. De asemenea, s-a pus în discutie utilizarea şi necesitatea determinării conceptului "antreprenoriatului feminin" în cadrul strategic naţional, dar şi în scopuri statistice.

Directorul General al Biroului Naţional de Statistică (BNS) al Moldovei, Lucia SPOIALĂ, a mentionat: „Integrarea dimensiunii de gen în statistica oficială este parte a agendei de lucru și una din preocupările de bază ale BNS. În 2009, a fost realizat prim exercițiu la nivel național de obţinere a informaţiei despre implicarea femeilor și bărbaților în activitatea de afaceri, prin intermediul cercetării statistice în întreprinderi. În continuare, ne vom focusa pe producerea de noi indicatori statistici racordați la standardele internaționale care ar răspunde necesităților actuale ale utilizatorilor de date, dar și pentru asigurarea comparabilității  internaționale.”

Acest eveniment oferă oportunități excelente pentru statisticienii din autoritățile publice naționale de a dezvolta capacități noi pentru producerea de date și de a contribui la "localizarea" Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, și de a asigura cadrul național de dezvoltare cu date de relevante, în timp util și comparabile la nivel internațional privind activitatea de antreprenoriat în Republica Moldova”, a menţionat Dafina Gercheva, Coordonatorul Rezident al ONU şi Reprezentantul Rezident al PNUD.

Andres VIKAT, şeful diviziunii statistici sociale şi demografice, Comisia Economică a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Europa (CEE ONU), a menţionat: “Astfel de activități de dezvoltare a capacităților, prin care viziunile statisticienilor, elaboratorilor de politici și societății civile sînt complementate de expertiza internațională, sînt foarte efective pentru dezvoltarea statisticii de gen în țară, și datorită faptului că reflectă perspectivele atît ale producătorilor de date, cît și ale utilizatorilor.

În 2015, Republica Moldova va participa la testarea modulului privind măsurarea antreprenoriatului din perspectiva dimensiunii de gen prin intermediul cercetărilor selective în gospodării. Acest exerciţiu se va desfăşura cu asistenţa CEE ONU şi Diviziunii de Statistică a ONU (UNSD). În paralel, va fi elaborată metodologia de colectare a datelor privind activitatea de antreprenoriat a femeilor şi bărbaţilor în cadrul statisticii întreprinderilor, dar şi valorificate pe deplin sursele administrative din ţară în scopul obţinerii indicatorilor statistici sensibili la dimensiunea de gen.

Evenimentul este organizat de Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD) în cadrul Programului comun ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional”, în colaborare cu CEE ONU şi Proiectul “Cooperare interregională pentru consolidarea capacităţilor naţionale de măsurare a progresului în atingerea egalităţii de gen şi abilitării femeilor”, cu suportul financiar al Entităţii Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women), United Nations Development Account şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).

Cu titlu informativ: Începînd cu anul 2014 compartimentul statistica gender este disponibil in cadrul Bancii de date statistice a Moldovei, incluzind indicatori grupaţi conform domeniilor de utilizare si racordati la setul minim de indicatori în domeniul gender recomandat de Comisia de Statistică a ONU.

In anul curent, în contextul îmbunătăţirea şi racordării statisticii gender conform recomandărilor internaţionale, BNS în colaborare cu CEE ONU şi Proiectul Comun ONU „Consolidarea sistemului statistic national” va realiza mai multe activităţi de îmbunătăţire a disponibilităţii datelor sensibile la dimensiunea de gen, dar şi instruirea utilizatorilor în folosirea statisticii gender la elaborare de politici.

Materiale aferente

 Pentru informaţii adiţionale, Vă rugăm să contactaţi:

Negruţa Ala,
Tel.: 0 22 40 30 78 / 0 22 24 15 01
e-mail: ala.negruta@statistica.md


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER