Sistemul Statistic Național al Republicii Moldova, supus unei evaluări globale

Sistemul Statistic Național al Republicii Moldova, supus unei evaluări globale

Un grup de experți apreciază activitatea funcționarilor și a sistemului statistic național al Republicii Moldova. Misiunea se desfășoară între 9 și 13 octombrie curent și prevede audierea separată a top managementului, șefilor subdiviziunilor, dar și a mai multor tipuri de părți interesate.

A doua rundă a Evaluării Globale Adaptate (EGA) este menită să fie mai ambițioasă și mai largă, în special în ceea ce privește acoperirea producției de statistici oficiale. Având în vedere intenția de a evalua întregul sistem statistic al unei țări, este examinată și implicarea altor autorități naționale (ONA), și anume ONA-urile cu responsabilitate deplină pentru producerea și diseminarea statisticilor oficiale.

Evaluarea globală este realizată de o echipă de experți internaționali, condusă de Eurostat (pentru țările din Parteneriatul Estic) și de către UNECE (pentru țările din Asia Centrală), cu sprijinul UNECE / Eurostat și al EFTA, la cererea Biroului Național de Statistică. Acest exercițiu este parte a unui set de evaluări globale similare, efectuate în țările din Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală (EECAC). Scopul evaluării globale este de a revizui punctele forte și deficiențele sistemului statistic național și de a propune acțiuni de îmbunătățire în caz de necesitate.

Țările EECAC au evaluat rezultatele EGA și au menționat că principalele constatări și recomandări concrete au atras sprijinul donatorilor internaționali și bilaterali (de exemplu, Banca Mondială, Statistica Norvegiei ș.a.).

Țările EECAC au recunoscut că trebuie efectuată o revizuire a sistemului statistic național la fiecare 5-6 ani. Acest lucru ar fi în concordanță cu durata planurilor generale în majoritatea țărilor și ar permite beneficiarilor să pună în aplicare recomandările de îmbunătățire iar donatorii și alte părți interesate ar evalua realizarea fiecărui plan strategic în măsura în care se apropie de pregătirea exactă pentru următorul plan strategic. Participanții au subliniat necesitatea găsirii unui compromis între flexibilitate și comparabilitate, pentru că aceste instrumente să poată evalua progresul comparativ cu evaluarea anterioară și, în același timp, să permită compararea rezultatelor între țările EECAC (prin activități subregionale). În principiu, s-a convenit ca țările să pună în aplicare o a doua rundă de evaluări sub forma combinării elementelor unei revizuiri a experților cu principiile Codului de bune practici al statisticilor europene cu elemente ale evaluărilor globale pentru evaluarea progreselor înregistrate în domeniile statistice.

Codul de bune practici al statisticilor europene (ESCoP) stabilește 15 standarde pentru elaborarea, producerea și diseminarea statisticilor europene. El se bazează pe o definiție comună a calității în statistică a sistemului statistic european (SSE) și vizează toate domeniile relevante pentru producerea și diseminarea statisticilor europene (de la mediul instituțional, procesele de producție statistice până la producție). Un set de indicatori pentru fiecare dintre cele 15 principii funcționează și oferă o referință pentru evaluarea punerii în aplicare a Codului. Codul de bune practici privind statisticile europene a fost adoptat de Comitetul pentru programul statistic la 24 februarie 2005 și a fost revizuit de Comitetul Sistemului Statistic European în septembrie 2011.

Împreună cu noua versiune a Codului de bune practici, Comitetul Sistemului Statistic European a adoptat Cadrul de Asigurare a Calității (QAF). Cadrul de Asigurare a Calității servește drept îndrumar pentru implementarea Codului de bune practici al statisticilor europene. Prin urmare, în timp ce ESCoP stabilește principiile și indicatorii drept standarde prin care evaluarea de către autoritățile statistice naționale și comunitare va fi efectuată prin evaluări de tip Peer Review (evaluarea experților) și alte formulare, QAF descrie, pentru fiecare indicator, activități / instrumente / metode care facilitează și ajută punerea în aplicare a ESCoP.

Prima Evaluare Globală a Sistemului Statistic național al Republicii Moldova a avut loc în anul 2012.

Persoană de contact:
Diana Enache,
Șef serviciu informare și comunicare cu mass-media
Biroul Național de Statisică al Republicii Moldova
diana.enache@statistica.gov.md
076005793


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER