Ședința Consiliului Național pentru Statistică a fost astăzi convocată la BNS

Ședința Consiliului Național pentru Statistică a fost astăzi convocată la BNS

Astăzi, 28 martie curent, Consiliul Național pentru Statistică s-a convocat în prima sa ședință în noua componență conform Hotărîrii Guvernului cu privire la Consiliul Național pentru Statistică aprobată în anul 2018. Ședința a fost prezidată de către directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS) care este și președintele Consiliului, dl Vitalie Valcov.

Subiectele prioritare abordate în cadrul ședinței au fost implementarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Național (SDSNN) 2016-2020 și realizarea Programului Lucrărilor Statistice (PLS) pentru anul 2018.

Ședința Consiliului a debutat cu prezentarea Raportului informativ privind implementarea SDSNN 2016-2020, pentru anul 2018. Președintele Consiliului, dl Vitalie Valcov, a adus la cunoștința membrilor prezenți, faptul că eforturile biroului au fost direcționate către armonizarea continuă a statisticii naționale la standardele și cerințele europene și a celor internaționale, în contextul documentelor strategice precum Planul  Naţional  de  Acţiuni  2017-2018 pentru Implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Planul de Acțiuni Consolidat al Guvernului pentru anii 2016-2018 și SDSNN 2016-2020. Totodată, a specificat faptul că, implementarea strategiei pentru anul 2018 s-a confruntat cu diverse provocări interne, dar și externe, atât de ordin financiar, cât și instituțional. În prima parte a ședinței, s-a discutat și despre progresele înregistrate precum implementarea metodologiei Sistemului Conturilor Naționale a Organizației Națiunilor Unite, versiunea 2008, compatibilă cu metodologia Sistemului  European  de  Conturi,  versiunea 2010 și despre reorganizarea structurii biroului, având ca funcție de bază reglementarea funcționării SNN. 

Ședința a continuat cu prezentarea Raportului informativ privind realizarea PLS pentru anul 2018. În contextul acestui subiect, s-a menționat faptul că programul a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului, „Cu privire la aprobarea Programului Lucrărilor Statistice pentru anul 2018”, fiind elaborat în corespundere cu Legea Republicii Moldova nr.93 din 26 mai 2017 „Cu privire la statistica oficială” și conform standardelor europene. De asemenea, au fost prezentate lucrările şi cercetările statistice realizate de BNS pentru anul precedent, precum și lucrările executate şi informaţiile furnizate de ministere, autorităţi administrative centrale şi alte entităţi în adresa BNS, privind elaborarea statisticilor oficiale.

Ulterior, a fost examinat Planul de lucru al Consiliului Național de Statistică pentru anul curent și s-au discutat obiectivele și prioritățile sistemului statistic național.

Reactivarea Consiliului Național de Statistică a reprezentat o acțiune implementată în urma recomandărilor Evaluării Globale Adaptate din anul 2012. Consiliul Național pentru Statistică reprezintă un organ consultativ în domeniul statisticii format din 11 membri, creat pe lângă Guvern în scopul dezvoltării strategice și al promovării statisticii oficiale, în conformitate cu Legea cu privire la statistica oficială şi Hotărârea Guvernului cu privire la Consiliul Național pentru Statistică. Printre atribuțiile de bază ale Consiliului sunt formularea recomandărilor privind dezvoltarea şi perfecționarea SNN în scopul creșterii gradului de satisfacere a cerințelor utilizatorilor, avizarea proiectului SDSNN şi proiectelor PLS, monitorizarea realizării programelor statistice și activității de planificare strategică, precum și evaluarea respectării principiilor statisticii oficiale și acordarea consultaţiilor pe marginea problemelor depistate.

 

Materiale aferente:

 


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER