Importanța utilizării datelor geospațiale și instrumentelor Sistemului Informațional Geograficpentru producerea și diseminarea statisticilor oficiale abordată în cadrul unui eveniment online

Importanța utilizării datelor geospațiale și instrumentelor Sistemului Informațional Geografic
pentru producerea și diseminarea statisticilor oficiale abordată în cadrul unui eveniment online

Biroul Național de Statistică (BNS) a organizat la data de 22 octombrie, un eveniment dedicat utilizării datelor geospațiale și a instrumentelor Sistemului Informațional Geografic (GIS) pentru producerea și diseminarea statisticilor oficiale. Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei profesionale a Statisticianului în Republica Moldova, marcată anual la 20 octombrie. La eveniment au participat reprezentanți ai Agenției Relații Funciare și Cadastru, ai Departamentului Cadastru al Agenției Servicii Publice, ai autorităților publice centrale și locale, mediului academic, entităților care activează în domeniul GIS, experți ai Proiectului "Sprijin pentru statistică în cadrul Reformei Administraţiei Publice" (Parstat), finanțat de UE, precum și parteneri de dezvoltare. Evenimentul a avut drept scop consolidarea parteneriatului interinstituțional în vederea fortificării implementării sistemului informațional geografic pentru colectarea datelor georeferențiate necesare producerii și diseminării statisticilor oficiale naționale.

În debutul întâlnirii, Oleg Cara, directorul general BNS a menționat că utilizarea datelor geospațiale și a instrumentelor GIS constituie la momentul actual una din prioritățile BNS. „În prezent BNS colectează date georeferențiate pentru actualizarea hărților digitale ale țării, pentru crearea unei baze de date geostatistice la nivel de adresă. Datele colectate vor servi drept bază pentru următorul Recensământ al Populației și Locuințelor, dar și cadru de eșantionare pentru cercetările statistice prin sondaj desfășurate în cadrul gospodăriilor populației”. Oleg Cara a adăugat că BNS este asistat în implementarea instrumentelor GIS de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului „Asistență Tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova”, precum și de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), care a donat tablete în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii instituţionale a Biroului Național de Statistică”.

În acest context, Șeful adjunct pentru cooperare al Delegației UE în Republica Moldova, Gintaus Baranauskas, a salutat inițiativa BNS de a întruni pe toți actorii implicați în implementarea instrumentelor GIS pentru producerea statisticilor oficiale. „Folosirea GIS joacă un rol important în producerea datelor oficiale statistice. Datele veridice și de înaltă calitate sunt importante în procesul de luare a deciziilor și implementarea strategiilor și politicilor în diverse sectoare. Proiectul finanțat de UE are scopul de a consolida competențele, atât ale BNS, cât și ale altor producători de date statistice, a subliniatGintaus Baranauskas

La rândul său, Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă UNFPA Moldova a felicitat BNS cu ocazia Zilei Statisticianului și a reiterat sprijinul UNFPA pentru procesul de digitalizare și îmbunătățire a sistemului informațional „Mă bucură că echipamentul este utilizat activ la colectarea datelor georeferențiate, iar suportul și altor parteneri, va îmbunătăți sistemele de date. Datele și instrumentele geospațiale reprezintă o condiție importantă pentru realizarea cu succes a următorului recensământ”.

În cadrul evenimentului au avut loc prezentări ale reprezentanților BNS și Agenției pentru Relații Funciare și Cadastru, alături de intervențiile expertului Parstat, Roberto Bianchini.

În acest sens, s-a relatat despre implementarea la ora actuală în Republica Moldova a Cadrului Geospațial Statistic Global și a Infrastructurii Naționale de Date Spațiale și rolul BNS și Agenției Relații Funciare și Cadastru în cadrul acesteia.

De asemenea, s-au făcut referiri la principalele standarde și recomandări internaționale pentru efectuarea Recensământului, scopul programului de cartografiere și activitățile desfășurate în prezent de BNS în cadrul pregătirii Recensământului.

Discuțiile au relevat importanța integrării datelor geospațiale și statistice, relevanța interoperabilității datelor, importanța parteneriatelor la nivel național și internațional. În acest context, BNS și-a confirmat angajamentul de a dezvolta în continuare infrastructura statistică geospațială pentru a continua procesul de modernizare.

Ținem să remarcăm că BNS este în proces de creare a unei baze de date geostatistice, care va servi drept temei pentru pregătirea următorului Recensământ al Populației și Locuințelor, dar și a altor cercetări statistice pe care le desfășoară BNS, utilizarea datelor geospațiale și instrumentelor GIS având un rol esențial pentru producerea și diseminarea statisticii oficiale.

Evenimentul a fost difuzat Live pe Facebook, video îl puteți urmări aici:

 

Materiale aferente

 

GIS_20_10_21_1.png
GIS_20_10_21_3.png

Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER