RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 16.10.2021
Prima / Seminare şi conferinţe / Lansarea rezultateor cercetării privind consumul de energie în gospodăriile casnice
Lansarea rezultateor cercetării privind consumul de energie în gospodăriile casnice
17.11.2016
Versiune tipar

Câtă energie consumăm în gospodării?

Lansarea rezultateor cercetării privind consumul de energie în gospodăriile casnice

Biroul Naţional de Statistică în colaborare cu Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de UE şi implementat de PNUD, au prezentat rezultatele cercetării privind consumul de energie în gospodăriile casnice. Informaţia obţinută în baza acestei cercetări va fi utilizată în special pentru determinarea consumului de energie în gospodăriile casnice, a structurii consumului, precum şi formarea bazei de date pentru elaborarea indicatorilor de eficienţă energetică.

Alexandre Darras, manager de proiecte în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene, a încurajat Republica Moldova să producă biomasă pe piaţa locală, menţionând aici rolul datelor statistice, deoarece „nu putem elabora politici fără existența unor date relevante, inclusiv a celor obținute din sondaje ale populației”, precizează Alexandre Darras.

Expertul de la Comunitatea energetică, Alenka Kinderman Lončarević, a felicitat Moldova, deoarece este printre „cele trei ţări care au reuşit să realizeze cercetarea în gospodării privind consumul de energie”. Prezent la eveniment, expertul de la Institutul de energetică din Croaţia, Damir Pesut, a declarat că „cele mai bune rezultate din UE sunt deţinute de Moldova, deoarece aici se vorbeşte şi despre lemnele de foc”.

Directorul general adjunct al Biroului Naţional de Statistică, Iurie Mocanu, a mulţumit partenerilor de dezvoltare şi celorlalţi participanţi pentru implicare şi colaborare la cel mai înalt nivel.

Energia consumată de gospodării, în cifre

Conform cercetării privind consumul de energie în gospodăriile casnice, 58,8% dintre gospodării îşi duc traiul în locuinţe cu suprafaţa totală de 50-99 m.p., 25,2% - în locuinţe de 21-49 m.p şi 15,2% dispun de locuinţe cu suprafaţa mai mare de 100 m.p. În perioada rece a anului se încălzeşte o suprafaţă mai mică decât suprafaţa totală a locuinţei. Cei mai mulţi locuitori folosesc sobe individuale (56,1%), sistemul centralizat de încălzire – 22,4%, iar de sisteme autonome dispun 20,4% dintre gospodării. La 1 aprilie 2016, 1,1% dintre locuinţe nu dispuneau de niciun fel de sistem de încălzire.

Fiecare a doua gospodărie (53,0%) nu dispune de niciun sistem de încălzire a apei menajere şi doar 13,2% sunt conectate la sistemul centralizat. În sate 77,6% nu dispun de vreun sistem de încălzire a apei menajere, 22,3% utilizează sisteme autonome şi 0,1% sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire a apei.

Doar 3,1% dintre locuinţe sunt dotate cu aer condiţionat, suprafaţa acestora constituind 941,6 mii m.p., iar 91,0% dintre acestea se regăsesc în mediul urban.

Pentru pregătirea alimentelor  pe plită, 45% dintre gospodării utilizează aragazul conectat la gaz centralizat şi 43,8% utilizează buteliile de gaz. 7,6% pregătesc alimente preponderent pe plite cu lemne sau deşeuri agricole. Cuptorul conectat la sursa electrică este folosit în 48,1% dintre gospodării şi 26,8% gătesc în cuptoarele conectate la gaze naturale centralizate. 8,7% gătesc în cuptorul pe lemne, iar 13,6% dintre gospodării nu utilizează cuptorul.

De mijloace de transport proprii dispun 22,2% dintre respondenţi. În perioada de referinţă acestea au consumat 69,7 mln l de benzină, 63,3 mln l motorină şi 8,4 mln l de gaze.

În perioada de referinţă au fost cumpărate surse energetice în sumă de 3585,4 mln lei (excluzând plata pentru energia electrică şi gaze naturale), dintre care pentru procurarea gazelor lichefiate – 583,3 mln lei, brichetelor şe peleţilor – 49,3 mln lei, lemne de foc – 2300,1 mln lei, deşeurilor lemnoase – 111,0 mln lei. Au fost oferite gratis altor gospodării surse energetice în valoare de 49,3 mln lei.

În medie o gospodărie care utilizează lemne de foc drept sursă energetică a consumat 3,5 m3 pe an, cele care utilizează cărbune au folosit 259 kg, iar cele care se utilizează gaze naturale circa 567 m3.

Din totalul gospodării, 59,0% se aflau în mediul urban şi 41,0% – în sate.

Cercetarea a fost realizată în perioada 1 aprilie 2015 – 1 aprilie 2016 pe un eşantion de 3500 de gospodării.

 

 

 

 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  e-Raportare  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
37932 vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2021 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran