RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 28.09.2022
Prima / Noutăţi / BNS continuă să avanseze în implementarea treptată a metodologiei Sistemului european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS)
BNS continuă să avanseze în implementarea treptată a metodologiei Sistemului european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS)
29.12.2021
Versiune tipar

BNS continuă să avanseze în implementarea treptată a metodologiei
Sistemului european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS)

Pe 20-21 decembrie curent, Biroul Național de Statistică (BNS) a organizat un atelier de lucru online al expertului Uniunii Europene (UE) cu privire la pregătirea implementării metodologiei Sistemului european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS) în Republica Moldova. În cadrul atelierului, reprezentanții BNS au prezentat activitățile realizate pe parcursul anului 2021, inclusiv schemele de protecție socială identificate la nivel național, precum și provocările întâmpinate la compilarea datelor în conformitate cu metodologia SESPROS. Evenimentul a permis discutarea pașilor de urmat pentru Republica Moldova pentru finalizarea colectării datelor relevante și acoperirea tuturor schemelor de protecție socială, inclusiv fluxurile financiare de cheltuieli și venituri ale angajatorilor și organizațiilor non-profit.

BNS este asistat în adaptarea treptată a metodologiei SESPROS, de Flavio Bianconi, expertul proiectului „Asistență Tehnică pentru Sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova” (Parstat), finanțat de Uniunea Europeană.

În deschiderea evenimentului, Aurelia Spătaru, directoarea adjunctă a BNS, a menționat că: „Statisticile oficiale cu privire la protecția socială, ce se doresc a fi produse în conformitate cu metodologia Eurostat și bunele practici ale Uniunii Europene, sunt de o importanță critică pentru Republica Moldova și o necesitate pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și, în special, a acelor grupuri ale populației care necesită ajutorul statului pentru a duce un trai decent. Aceste statistici oferă evidențe pentru planificarea mărimii și costurilor prestațiilor sociale, corelarea acestora cu veniturile din care sunt acoperite, cu focusarea necesară pe funcțiile de protecție și beneficiarii acestora. Producerea acestor statistici este posibilă doar în colaborare cu autoritățile publice care dețin și pot furniza informațiile necesare calculării statisticilor SESPROS”.

Roberto Bianchini, șeful de echipă al proiectului Parstat, a notat că: „SESPROS este un cadru statistic comun care permite compararea între țările europene cu privire la beneficiile sociale pentru gospodării și finanțarea acestora. Este deosebit de relevant pentru Republica Moldova, care trebuie să-și consolideze în continuare politicile sale privind incluziunea și protecția socială a populației”.  

Timp de două zile, echipa de statisticieni ai BNS, împreună cu expertul proiectului Flavio Bianconi, au trecut în revistă datele compilate pentru schemele de protecție socială finalizate, aflate în responsabilitatea mai multor instituții naționale, precum Casa Națională de Asigurări Sociale, Casa Națională de Asigurări în Medicină, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Agenția Națională Asistență Socială. De asemenea, au validat datele prin încrucișarea cheltuielilor raportate de instituțiile sus menționate și transferurile din bugetul de stat și au identificat aspectele care trebuie îmbunătățite pe viitor.

În cadrul atelierului s-a acordat o atenție sporită discuțiilor privind legătura dintre datele SESPROS și conturile naționale, fiind subliniată importanța cooperării și încrucișării datelor pe viitor. Pentru anumite scheme de protecție socială, neacoperite în exercițiul de compilare, au fost analizate potențialele surse de date precum cercetările statistice realizate de BNS: „Cercetarea Statistică privind câștigurile și costurile forței de muncă”, „Cercetarea Statistică privind consumul și cheltuielile organizațiilor non-profit”.

Totodată, participanții au subliniat care sunt primii pași necesari pentru implementarea modulelor metodologiei SESPROS cu privire la beneficiarii de pensii și beneficiile sociale nete și au prezentat un set principal de recomandări. În luna ianuarie al anului viitor, expertul Flavio Bianconi, cu participarea specialiștilor BNS, va elabora un raport cu recomandări și o foaie de parcurs cu privire la continuarea activităților de pregătire a Republicii Moldova pentru  implementarea metodologiei SESPROS.

 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  Raportare electronică  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
45465 vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2022 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare | Protecția datelor cu caracter personal
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran