Infrastructura edilitară şi activitatea de salubritate în localităţile urbane în anul 2011

Infrastructura edilitară şi activitatea de salubritate în localităţile urbane în anul 2011*

Biroul Naţional de Statistică comunică datele privind infrastructura edilitară şi activitatea de salubritate a teritoriilor localităţilor urbane pentru anul 20111.

Spaţii verzi. Din suprafaţa totală a terenurilor localităţilor urbane, 7,4 mii ha sau 9,4% sînt ocupate de spaţii verzi, ce reprezintă nivelul anului precedent. Suprafaţa acestor spaţii în proporţie de 56 la sută reprezintă spaţii de folosinţă generală (scuare, grădini, parcuri, etc.), restul fiind spaţiile din zonele turistice şi de agrement (18%), cele cu acces limitat (13%) şi spaţiile cu funcţii utilitare (8%).

Figura 1. Suprafaţa spaţiilor verzi din cadrul perimetrelor localităţilor urbane în 2011

Suprafaţa medie de spaţii verzi ce revine la un locuitor din localităţile urbane este de 49,9 m.p., cel mai mare indicator fiind înregistrat în or. Vadul lui Vodă (mun. Chişinău) – 1069,5 m.p. şi or. Frunză (r-ul Ocniţa) – 145,9 m.p., iar cel mai mic indicator în or. Basarabeasca – 7 m.p. la un locuitor (vezi, anexa tab.1).

Plantarea spaţiilor verzi. În anul 2011 a fost efectuată plantarea arborilor pe o suprafaţă de 98,8 ha, cu 34 la sută mai mult comparativ cu anul precedent. Pe o suprafaţă de 29,5 ha au fost plantaţi arbuşti, dublu faţă de anul 2010. Totodată, plantarea plantelor floricole şi a suprafeţelor de gazon s-a micşorat cu 18,6% şi a alcătuit în anul de analiză  24,5 ha. În total au fost plantaţi 24,7 mii arbori, 14,8 mii arbuşti, 470,0 mii unităţi de material floricol.

Iluminarea străzilor. Pe parcursul anului 2011 pe teritoriul ţării au fost instalate pe străzi şi căi carosabile 68,6 mii lămpi sau cu 0,8 mii lămpi mai mult comparativ cu anul precedent. Din total lămpi instalate, 32,4 mii sunt lămpi cu natriu (47,2%). Circa jumătate din lămpi au fost instalate pe străzile şi căile carosabile ale mun. Chişinău (51,7%), 9% - în mun. Bălţi,  6% - în Cahul, 3% - în or. Ungheni, cîte 2% - în oraşele  Rîşcani, Donduşeni, Făleşti, Călăraşi.

În anul 2011 lungimea porţiunilor de străzi şi cheiuri iluminate a constituit 2,3 mii km, gradul de acoperire a străzilor iluminate fiind de 66,7%. În mun. Bălţi, or. Cahul, or. Drochia, or. Străşeni, or. Soroca, peste 90% din lungimea totală a străzilor, căilor carosabile şi cheiurilor sînt iluminate. Iluminarea străzilor rămîne a fi o problemă pentru jumătate din oraşe, în unele din ele iluminarea străzilor este asigurată în proporţie de pînă la 15 la sută: or. Glodeni - 7%, or. Basarabeasca – 13% etc.. Totodată, în oraşele Anenii -  Noi, Soldăneşti, Căinari, Ghindeşti străzile practic nu au fost iluminate.

Parcul de autovehicule cu destinaţie specială. Pe parcursul anului de analiză 667 autovehicule cu destinaţie specială au fost antrenate în salubrizarea localităţilor urbane sau cu 3 unităţi de transport mai mult faţă de anul 2010. Din total autovehicule cu destinaţie specială, 292 deservesc mun. Chişinău.  

Pentru curăţarea drumurilor pe timp de iarna au fost utilizate 50 vehicule pentru împrăştierea nisipului şi a materialului derapant, 4 încărcătoare de zăpadă şi 5 pluguri de zăpadă cu rotor. Pentru menţinerea curăţeniei în localităţile urbane au fost utilizate de asemenea 80 tractoare echipate cu mecanisme de curăţire, 19 – automăturătoare (inclusiv 8 în mun. Chişinău), 56 – autostropitoare (inclusiv 38 în mun. Chişinău).

Suprafaţa poligoanelor de neutralizare a deşeurilor menajere solide faţă de anul 2010 s-a mărit  cu 4,2 ha (2,0%), constituind 210,7 ha. Către aceste poligoane în decursul anului 2011 au fost transportate 2,4 mil. m.c. de gunoi menajer sau cu 47,4 mii. m.c. mai mult comparativ cu anul precedent.

Notă:

* Informaţia este prezentată fără datele raioanelor din partea stîngă a Nistrului şi mun. Bender;
1 întreprinderile cu orice formă de proprietate, care efectuează gestionarea infrastructurii edilitare şi activitatea de înverzire şi cele care efectuează lucrări de salubrizare a localităţilor urbane şi evacuare a deşeurilor.


  Persoană de contact:
Liuba Stoianov
 şefa secţiei statistica socială
tel: 0 22 73 15 68


Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER