Workshop-ul Regional: ”Statistici regionale pentru dezvoltarea regiunilor din Republica Moldova” Dialogul dintre utilizatorii-producătorii de statistici regionale din Regiunea de Dezvoltare Sud

Workshop-ul Regional:
”Statistici regionale pentru dezvoltarea regiunilor din Republica Moldova”
Dialogul dintre utilizatorii-producătorii de statistici regionale din
Regiunea de Dezvoltare Sud

La data de 4 noiembrie 2015, în orașul Cimișlia a avut loc workshop-ul regional: "Statistici regionale pentru dezvoltarea regiunilor din Republica Moldova"din cadrul proiectului "Îmbunătățirea Statisticii Regionale în Republica Moldova".

Workshop-ul a fost deschis de către Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, după care a urmat Liliana Lucaciu, Expert cheie, România, care a vorbit invitaților despre necesitatea datelor statistice.

La eveniment au participat instituții responsabile pentru politici publice la nivel regional, raional și local: Biroul Național de Statistică (BNS), direcția pentru statistica raională, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, reprezentanți ai Consiliilor Raionale din Regiunea Sud, echipa STATREG, reprezentanți ai Universității de Stat din Cahul și ONG "Contact- Cahul".

Obiectivul workshopului a fost de a iniția comunicarea între utilizatori și producători, oferind primele răspunsuri la întrebarea: "Care sunt nevoile utilizatorilor?" și "Cum pot fi ele satisfăcute de către producători?", "Cum ar putea fi optimizată utilizarea datelor statistice și administrative?".

În cadrul workshopului s-a vorbit despre necesitatea implicării în dialog a utilizatorilor și a producătorilor. Sorin Maxim, director general al ADR Vest România a relatat despre regiunile învățate și modul în care poate fi utilizată statistica regională.

La fel, expertul francez Jean Paul Blandinieres a prezentat exemple practice referitoare la modul în care utilizatorii ar putea folosi cel mai eficient statisticile disponibile.

Dna Tatiana Aramă, șef Secție planificare strategică și programare în cadrul ADR Sud, a vorbit despre experiența agenției în domeniul planificării strategice și provocările privind utilizarea statisticii agriculturii. Pentru o mai bună utilizarea a statisticii regionale, doamnele Rodica Boiștean și Maria Chiperi din cadrul BNS, secția statistica agriculturii și mediului au prezentat un studiu de caz privind producerea și utilizarea statisticii agriculturii la nivel regional/raional.

Evenimentul s-a încheiat cu formularea unor concluzii privind îmbunătățirea dialogului între utilizatori și producători, precum și a modului de utilizare eficientă a statisticii regionale.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER