Colaborare moldo-cehă în domeniul statistic

Colaborare moldo-cehă în domeniul statistic

Conducerea Biroului Naţional de Statistică (BNS) a avut astăzi, 19 mai, o întrevedere cu Zdeněk Krejčí, Ambasador al Republicii Cehe în Republica Moldova.

Pe ordinea de zi au fost menţionate priorităţile de colaborare moldo-cehă în domeniul statistic. Scopul acestei colaborări este suportul oferit de Republica Cehă ţării noastre, pentru a implementa Strategia de Dezvoltare a Sistemului Statistic Naţional 2016-2020. Printre priorităţi sunt:

  1. Efectuarea lucrărilor de pregătire pentru următoarea Rundă a recensămintelor, 2020.
  2. Elaborarea metodologiei vizând Populaţia rezidentă (stabilă) la data de 1 ianuarie a anului de referinţă, conform metodologiei şi reglementărilor internaţionale în domeniu.
  3. Îmbunătăţirea statisticii migraţiei prin implementarea noţiunii de reşedinţă obişnuită, folosită după elaborarea rezultatelor finale ale RPL 2014.

Ambasadorul Republicii Cehe, Zdeněk Krejčí, a garantat toată susţinerea pentru dezvoltarea sistemului statistic naţional al Republicii Moldova. Acesta a solicitat stabilirea următorilor paşi pentru a dezvolta în special statistica regională şi statistica turismului.

Directorul general al BNS, Vitalie Valcov, a declarat „Ţinem să mulţumim partenerilor din Cehia pentru interesul acordat datelor produse de Biroul Naţional de Statistică şi ne anunţăm speranţa că acest proiect va fi unul de succes pentru Republica Moldova”.

Negocierile dintre BNS şi Ambasada Republicii Cehe în Moldova se vor încheia cu semnarea unui Acord de colaborare în domeniul statistic.

Cehia a mai acordat asistenţă Republicii Moldova în cadrul Proiectului „Suportul integrat pentru dezvoltarea statisticii demografice în Republica Moldova (2013-2015)”, bazată în special pe instruiri în domeniul prognozei demografice.

Persoană de contact:

  Diana Enache
şef al serviciului informare şi comunicare cu mass-media
tel.  022 40 30 51


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER