NOUA LEGE cu privire la statistica oficială a intrat în vigoare

NOUA LEGE  cu privire la statistica oficială a intrat în vigoare

Noua lege cu privire la statistica oficială a fost publicată în Monitorul Oficial la Republicii Moldova la 30 iunie 2017.

Aceasta reglementează organizarea şi funcţionarea sistemului unic al statisticii oficiale, stabileşte cadrul juridic pentru dezvoltarea, producerea, diseminarea şi coordonarea statisticii oficiale. De asemenea, conţine prevederi cu privire la principiile fundamentale ale statisticii oficiale, independența profesională, managementul calității datelor statistice, extinderea accesului la surse de date administrative pentru reducerea sarcinii asupra respondenților și alte elemente care au drept scop fortificarea sistemului statistic național.

Proiectul de lege cu privire la statistica oficială a fost elaborat de către Biroul Naţional de Statistică în scopul armonizării legislaţiei naţionale cu aquis-ul UE în domeniul statistic (Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO) nr. L 87/164 din 31.03.2009, Codul de Bune Practici al Statisticilor Europene, adoptat de Comitetul Statistic European la 28 septembrie 2011).

Elaborarea legii a constituit una dintre acțiunile Acordului de Asociere RM-UE (Titlul IV „Cooperarea în sectorul economic şi alte sectoare”, Capitolul VI „Statistica”), Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2014-2016, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.808 din 07.10.2014, precum şi a Planului naţional de armonizare a legislaţiei pentru anul 2015, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 16 din 26.02.2015.

Reamintim că la 26 mai curent, Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură Legea cu privire la statistica oficială.

Până în prezent, statistica oficială a fost reglementată de Legea nr. 412 din 9 decembrie 2004.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER