RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 18.01.2021
Prima / Noutăţi / Şedinţa Comitetului de coordonare a proiectului comun ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional” convocată la BNS
Şedinţa Comitetului de coordonare a proiectului comun ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional” convocată la BNS
23.07.2019
Versiune tipar

Şedinţa Comitetului de coordonare a proiectului comun ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional” convocată la BNS

Vineri, pe 19 iulie curent, la Biroul Național de Statistică (BNS), a avut loc şedinţa periodică a Comitetului de coordonare a Proiectului „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional” implementat de BNS în parteneriat cu 5 agenții ale Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova, inclusiv UNDP, UN Women, UNFPA, UNICEF și ILO.

Agenda şedinţei a inclus raportarea rezultatelor și progreselor înregistrate de la începutul anului curent în cadrul activității proiectului, dar și discutarea activităților preconizate pentru perioada imediat următoare - iulie-decembrie 2019.

În cadrul ședinței, Vitalie Valcov, Directorul General al BNS, a menționat despre importanța recalculării numărului populației pentru ultimii cinci ani prin aplicarea definiției internaționale privind reședința obișnuită și prin utilizarea, în premieră, a datelor privind traversările frontierei de stat de către persoanele fizice. Acest rezultat a fost posibil de obținut datorită expertizei tehnice oferite de Fondul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și asistenței financiare a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Numărul revizuit al populației va permite utilizatorilor de date și Guvernului să înțeleagă mai bine schimbările demografice, inclusiv dimensiunea și evoluția fenomenului de migrație internațională, pentru elaborarea și monitorizarea de politici în domeniu.

Prezentă la ședință, Dima Al-Khatib, Coordonatoare Rezidentă a. i. ONU şi Reprezentantă Rezidentă UNDP Moldova a apreciat mult inițiativa Biroului Național de Statistică, cu participarea ministerelor și instituțiilor publice, de revizuire a setului de indicatori de monitorizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în vederea evaluării corespunderii acestora cu cerințele metodologice internaționale. Atât setul revizuit de indicatori, cât și seriile de date actualizate pentru indicatorii disponibili - rezultate așteptate în cadrul acestei activități în toamnă, vor constitui drept bază pentru elaborarea primului Raport Național Voluntar, care urmează a fi prezentat de către Guvernul Republicii Moldova la Forumul Politic de Nivel Înalt al ONU privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF) din a.2020.

Cooperarea dintre Biroul Național de Statistică și agențiile Organizației Națiunilor Unite va continua și în următorii ani în baza unui plan de acțiuni ce va fi formulat în conformitate cu Cadrul de Parteneriat ONU - Republica Moldova pentru Dezvoltare Durabilă 2018-2022.

La ședință au mai participat colaboratori ai BNS, responsabili de implementarea activităților Proiectului, dar și reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Entității Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women), Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Menţionăm că implementarea proiectului comun al ONU a început în 2007 și obiectivul principal al acestuia este consolidarea Sistemului Statistic Național prin îmbunătățirea colectării, diseminării și utilizării datelor statistice socio-economice. El facilitează armonizarea statisticii oficiale cu standardele internaționale, precum și îmbunătățirea disponibilității, calității și utilizarea datelor statistice dezagregate pentru elaborarea politicilor în mod participativ.

Mai multe informații despre rezultatele Proiectului comun ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional” pot fi găsite aici.

 

        
    
   

 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  e-Raportare  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
38306 vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2021 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran