Funcționarii Biroului Național de Statistică, instruiți să utilizeze noi instrumente digitale

Funcționarii Biroului Național de Statistică, instruiți să utilizeze noi instrumente digitale 

În perioada 24-28 mai curent, angajații Direcției Generale tehnologii informaționale a  Biroului Național de Statistică (BNS), precum și statisticieni de la BNS, au participat la un atelier de lucru, în care au fost instruiți privind utilizarea unor tehnologii de tip open source cu ajutorul cărora se analizează și procesează datele într-un sistem centralizat și standardizat. Acesta reprezintă crearea unui sistem central, durabil și bine documentat de procesare a datelor, BNS fiind asistat în acest demers de experți internaționali din cadrul proiectului „Asistență Tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova”.

Timp de cinci zile, 12 funcționari de la BNS au fost instruiți privind utilizarea instrumentelor digitale folosite pentru analizarea și procesarea datelor. Specialiștii de la BNS au fost familiarizați cu modul de funcționare a instrumentelor digitale Apache Zeppelin și Jupyter, un exercițiu practic de testare a acestor tehnologii prin simularea unor situații cu date statistice fiind prezentat de către experți. 

Menționăm că BNS își propune crearea unui sistem informatic automatizat integrat, care va permite optimizarea și modernizarea colectării, analizării și procesării datelor statistice, iar cunoștințele obținute constituie un prim pas în crearea acestuia.  

 

 


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER