Îmbunătăţirea statisticilor sociale şi agricole în Republica Moldova

Sub acest generic la Biroul Naţional de Statistică a avut loc conferinţă, cu suport din partea proiectului DFID/ISAS.

Obţinerea datelor relevante şi autentice în scopul satisfacerii integrale a cerinţelor informaţionale ale societăţii necesită perfecţionarea continuă a statisticii.

Sporirea capacităţii Biroului Naţional de Statistică (BNS) de a elabora informaţii  şi indicatori statistici despre nivelul de trai al populaţiei, piaţa forţei de muncă în Republica Moldova, activitatea agricolă a gospodăriilor ţărăneşti în baza perfecţionării colectării datelor, precum şi posibilităţilor îmbunătăţite de analiză a acestora au constituit obiectivele de bază ale Proiectului susţinut de Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională al Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (DFID) „Îmbunătăţirea statisticilor sociale şi agricole” (ISAS) şi implementat de Compania NI-CO.

Pe perioada derulării proiectului, noiembrie 2001 - iunie 2008, BNS a efectuat o serie de activităţi în parteneriat cu autorităţile publice centrale şi locale relevante, beneficiind de contribuţia experţilor locali şi internaţionali, în vederea implementării şi desfăşurării cercetărilor statistice prin sondaj în domeniile social şi agricol: „Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Casnice”, „Ancheta Forţei de Muncă” şi „Cercetarea producătorilor mici în agricultură”. O componentă specială a proiectului, ce ţine de realizarea acestor cercetări, a fost stabilirea premiselor pentru crearea şi funcţionarea Secţiei cercetări prin sondaj în cadrul BNS.

În vederea utilizării durabile şi eficiente a acestor cercetări statistice, Proiectul a organizat pentru reprezentanţii BNS training-uri specializate şi vizite de lucru pentru instruirea practică şi expunerea la exemple de aplicare cu succes a acestor cercetări în alte ţări. Iar cu participarea statisticienilor, a partenerilor în statistică şi utilizatorilor informaţiei statistice au avut loc diverse seminare şi mese rotunde, la care au fost abordate metodologiile şi importanţa utilizării rezultatelor acestor cercetări. În plus la aceasta au avut loc training-uri pentru îmbunătăţirea aptitudinilor manageriale şi cursuri de studiere a limbii engleze pentru personalul BNS.

Adiţional proiectul a contribuit la dezvoltarea şi perfecţionarea metodelor de diseminare a informaţiei statistice prin iniţierea relaţiilor cu mass-media, deschiderea primei biblioteci de publicaţii statistice din ţară, precum şi prin elaborarea şi standardizarea modalităţilor de difuzare a informaţiilor statistice.

Alte componente importante ale proiectului au fost axate pe dezvoltarea resurselor umane, îmbunătăţirea infrastructurii tehnice, dezvoltarea cunoştinţelor şi capacităţilor în domeniul tehnologiilor informaţionale, precum şi lansarea campaniei de publicitate a cercetărilor statistice în domeniile social şi agricol.

Acesta a fost unul dintre cele mai de durată proiecte aplicate în domeniul statistic şi a avut o contribuţie esenţială la reformarea sistemului statistic naţional pe componentele vizate în conformitate cu standardele internaţionale, mai ales ale UE.

Toate activităţile proiectului DFID/ISAS au fost structurate în corespundere cu eforturile generale ale Guvernului Republicii Moldova de realizare a obiectivelor relevante ale Strategiei de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei, precum şi a altor strategii naţionale, cum ar fi: Planul de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană, Strategia Naţională de Dezvoltare.

 

Persoane de contact:

Ala Pâslariuc, tel. 403 051

Daniela Preaşca, tel. 210 865


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER