RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 03.12.2021
Prima / Noutăţi / 20 octombrie – Ziua profesională a statisticienilor
20 octombrie – Ziua profesională a statisticienilor
19.10.2012
Versiune tipar

20 octombrie – Ziua profesională a statisticienilor

Această sărbătoare a fost instituită în anul 2010 la iniţiativa Biroului Naţional de Statistică, care a avut drept temei declararea de către Asambleea Generală a ONU a Zilei Mondiale a Statisticii la 20.10.2010. Scopul acestei acţiuni a fost promovarea valorilor fundamentale în activitatea instituţiilor statistice, în primul rînd - de prestare a serviciilor informaţionale de calitate societăţii, pe baza integrităţii şi profesionalismului în statistică.

Guvernul Republicii Moldova a dat recurs invitaţiei Asambleei, care încuraja statele membre ale ONU să remarce Ziua Mondială a Statisticii într-o manieră potrivită şi să desfăşoare la nivel naţional evenimente de marcare a acestei sărbători.

Conform Hotărîrii nr. 934 „Cu privire la proclamarea sărbătorii profesionale Ziua Statisticianului” adoptate de Guvernul Republicii Moldova la 8 octombrie 2010, Ziua Statisticianului în Republica Moldova este marcată anual, la 20 octombrie.

Cu siguranţă, instituirea în Republica Moldova a Zilei profesionale a Statisticianului va alinia, pe de o parte Republica Moldova la bunele practici internaţionale, în primul rînd ale Uniunii Europene, iar pe de altă parte va consolida în timp imaginea şi locul pe care îl merită statistica într-o societate modernă.

Cu toţii recunoaştem faptul, că informaţia statistică serveşte fundamentării şi evaluării politicilor economice şi sociale, informării spectrului larg al utilizatorilor interni şi externi, contribuind astfel la asigurarea dezvoltării durabile a ţării, democratizării societăţii.

Sistemul statistic naţional este coordonat de către Biroul Naţional de Statistică ca autoritate centrală în domeniul statisticii, care coordonează şi nemijlocit produce informaţie statistică oficială privind situaţia economică, socială, demografică a ţării. Misiunea generală a statisticii oficiale, esenţială pentru o societate democratică, este aceea de a asigura date statistice credibile, relevante şi oportune, necesare societăţii în ansamblul ei. Rolul său devine din ce în ce mai important prin asumarea obligaţiilor şi responsabilităţilor de comensurare a impactului provocărilor majore cu care se confruntă societatea şi de a sprijini eforturile factorilor responsabili în luarea de decizii pertinente, bazate pe cunoaştere şi pe disponibilitatea datelor statistice.

De aceea colectarea datelor în scopuri statistice corespunde atît intereselor societăţii în general, cît şi a fiecărui respondent în parte. Numai într-o asemenea interpretare, statistica oficială a ţării îşi va putea consolida imaginea şi locul pe care îl merită într-o societate modernă.

 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  e-Raportare  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
52886 vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2021 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran