RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 23.07.2021
Prima / Noutăţi / Proiectul UE "Îmbunătăţirea Statisticii Regionale": Noutăți – martie 2015
Proiectul UE "Îmbunătăţirea Statisticii Regionale": Noutăți – martie 2015
02.04.2015
Versiune tipar

Noutăți – martie 2015

Proiectul "Îmbunătățirea Statisticii regionale în Republica Moldova" a mobilizat un număr important de experți pe termen scurt pentru a evalua pe parcursul lunii martie atât producerea cât și utilizarea statisticilor regionale.

Pe de o parte, mai mulți statisticieni din România, Spania și Marea Britanie au lucrat asupra identificării statisticilor regionale în domeniul statisticii întreprinderilor, sociale, agricole și energeticii, comparând starea actuală a producerii informațiilor regionale, cu cerințele stabilite de către Uniunea Europeană, în special cu Compendiumul cerințelor statistice al Eurostat. Au fost organizate ședințe cu diferite ministere (afacerilor interne, agriculturii, sănătății și TIC). Expertul cheie în domeniul conturilor regionale coordonează activitatea lor în scopul elaborării unui Catalog al statisticii regionale.

Pe de altă parte, au avut loc o serie de întâlniri cu utilizatorii de statistici regionale, și anume Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și ADR-urile, pentru a evalua capacitatea utilizatorilor de a accesa, interpreta și utiliza eficient statisticile. Ca bază pentru programul de instruire care urmează să fie implementat în cadrul proiectului, este dezvoltat un "cadru de competențe" care are drept scop identificarea abilităților și cunoștințelor necesare pentru factorii de decizie regionali, în vederea utilizării eficiente a statisticilor. Experții din România și Bulgaria, susținuți de experții locali au desfășurat mai multe misiuni pe teritoriul țării. Expertul cheie în domeniul Consolidării capacităților a coordonat misiunile și evaluările lor.

În prezent se lucrează asupra unui chestionar al utilizatorilor de statistici regionale care va fi lansat în strânsă colaborare cu Biroul Național de Statistică pentru a investiga nevoile, gradul de satisfacție a utilizatorilor și pentru a analiza sugestiile de îmbunătățire a lor. Acest sondaj va servi și ca referință pentru măsurarea intensificării utilizării statisticii regionale la finalul proiectului.

Infrastructura TI pentru producerea, difuzarea și utilizarea statisticilor regionale a fost, de asemenea, analizată de către expertul cheie în domeniul TI, ca și contribuție la proiectarea unei scheme pentru îmbunătățirea acesteia. În acest context au avut loc mai multe întâlniri cu echipa de dezvoltare software a BNS, în scopul de a evalua posibilitățile de modificare a sistemelor de prelucrare a datelor existente pentru a se potrivi nevoilor statisticilor regionale.

În plus, au fost organizate vizite la ADR Sud și ADR Centru cu scopul de a aduna informații necesare elaborării termenilor de referință pentru dezvoltarea aplicațiilor software care sprijină sistemul de M & E pentru dezvoltarea regională.

Mai multe detalii despre proiect găsiți la rubrica Cooperare internațională / Proiectul UE “Îmbunătățirea statisticii regionale în Republica Moldova”.

Persoană de contact pentru informații suplimentare:
José L. CERVERA-FERRI (Lider de echipă),
jcervera@statreg-moldova.eu

 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  e-Raportare  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
35370 vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2021 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran