RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 26.11.2020
Prima / Noutăţi / Republica Moldova – în top 20 țări din lume după disponibilitatea și deschiderea datelor statistice oficiale
Republica Moldova – în top 20 țări din lume după disponibilitatea și deschiderea datelor statistice oficiale
03.03.2018
Versiune tipar

Republica Moldova – în top 20 țări din lume după disponibilitatea și deschiderea datelor statistice oficiale

Astăzi, 3 martie 2018, se celebrează pe plan mondial Ziua Datelor Deschise. În ajunul acestei zile, organizația Open Data Watch - Open Data INventory (ODIN) a anunțat oficial rezultatele evaluării gradului de disponibilitate și deschidere a statisticilor oficiale în 180 țări ale lumii, care are loc pentru al 3-lea an consecutiv. Conform acestui studiu Republica Moldova s-a clasat pe locul 14 în lume, și locul 4 în Europa de Est după disponibilitatea și deschiderea datelor statistice oficiale. În raportul general ODIN, Moldova a fost menționată ca fiind una din cele 8 țări cu cei mai mulți indicatori disponibili pe Statistica gender.

ODIN reprezintă o evaluare a disponibilității și deschiderii (engl. Openess) datelor diseminate pe paginile web oficiale ale oficiilor de statistică naționale. În cazul Republicii Moldova a fost evaluată pagina oficială a Biroului Național de Statistică statistica.gov.md și Banca de date http://statbank.statistica.md.

Amintim că în anul 2015, când a avut loc prima evaluare, Republica Moldova s-a clasat pe locul 2 în lume și locul 1 în Europa. În acel an au fost evaluate 125 țări cu venituri joase și medii, din anul 2016 fiind incluse și țările dezvoltate. 

Conform ODIN, termenul date deschise (engl. Open data) este definit astfel: datele sunt deschise dacă oricine are acces liber să le utilizeze, modifice și distribuie. În termeni practici, datele deschise trebuie să poată fi citite de mașină în format neprotejat, să fie însoțite de metadate, să existe posibilitatea de exportare, să poată fi utilizate liber de orice utilizator și redistribuite fără anumite limitări (cu excepția citării sursei). Aceste elemente cheie au fost incluse în evaluarea ODIN.

Evaluarea cuprinde 21 de categorii statistice din următoarele domenii: social, economic și mediul înconjurător. Fiecare categorie este evaluată pe 5 elemente de disponibilitate și 5 elemente ale deschiderii. Punctajul pe fiecare element a fost totalizat și pentru fiecare țară în parte a fost creat un profil care descrie capacitatea țării de a furniza informația necesară luării deciziilor pentru guvern, societatea civilă și sectorul privat.

Atunci când datele sunt deschise, ele pot fi folosite în mod liber pentru a îmbunătăți politicile guvernamentale și informarea cetățenilor. Organizațiile naționale și internaționale au acceptat apelul la date deschise pentru a îmbunătăți rezultatele dezvoltării și pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare durabilă din 2030.

Ranking_2017.PNG  

 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  e-Raportare  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
53726 vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2020 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran