De ce să aplici la Specialitatea Econometrie și Statistică Economică?

De ce să aplici la Specialitatea Econometrie și Statistică Economică?

Programul de licenţă de la ASEM în Econometrie și Statistică Economică își propune să pregătească viitorii specialişti care să corespundă cerinţelor şi exigenţelor economiei de piaţă și să contribuie, alături de Biroul Naţional de Statistică şi de alte instituţii de învăţământ superior, la promovarea statisticii în Moldova, cu scopul de a spori capacitatea organizaţiilor de a valorifica oportunităţile de afaceri, de a indeplini deopotrivă propriile obiective şi aşteptările clienţilor, precum și ale pieţelor vizate.

Programul este o noutate pe piața educațională din țară, drept răspuns la solicitările instituțiilor publice și ale companiilor mari. Aflându-se la interferența dintre economie, matematică și statistică, programul este focalizat pe dezvotlarea competențelor analitice și de cercetare, care sunt solicitate.

Ce fac statisticienii?

  • Examinează diferitele fenomene economice şi sociale
  • Analizează cererea clienţilor pentru diferite produse
  • Analizează şi estimează evoluţia pieţelor financiare
  • Studiază securitatea instalaţiilor nucleare de producţie a energiei electrice
  • Evaluează impactul poluării asupra mediului înconjurător
  • Determină riscul de îmbolnăvire şi analizează eficacitatea unor medicamente noi
  • Planifică şi realizează experimente care duc la îmbunătăţirea agricuturii

Ce poți să faci cu o diplomă în domeniul statisticii?

  1. Poţi să lucrezi în domeniul producţiei şi business-ului

- vei avea un rol important în construirea unor produse sau în conceperea unor servicii care vor conduce la creşterea satisfacţiei clienţilor şi de asemenea la îmbunătăţirea performanţelor companiei în care eşti angajat. 

  1. Poţi să lucrezi în domeniul marketingului

- vei concepe metode ştiinţifice pentru testarea noilor produse, vei realiza cercetări bazate pe focus grupuri, vei realiza diferite cercetări de piaţă.

  1. Poţi să lucrezi în domeniul ingineriei

- vei construi metodologii pentru testarea calităţii produselor, vei estima durata de viaţă a diferitelor produse electronice, vei concepe metodologii pentru a diminua consumul de resurse etc. Vei fi cautat în domenii de la chimie, energie, electronice până la construcţii.

  1. Poţi să lucrezi în domeniul IT-software

- vei putea lucra pe partea de design cât şi în cea de dezvoltare software. Vei dezvolta metodologii pentru testarea noilor pachete software şi vei putea activa în departamentul de marketing al companiilor din domeniul IT.

  1. Poţi să lucrezi în domeniul medicinei – cercetare medicală

- vei propune instrumente pentru calcularea ratelor de incidenţă aferente diferitelor boli (cronice, infecţioase etc), vei propune instrumente pentru analiza evoluţiei diferitelor maladii, vei analiza date strânse de către medici despre bolile diferiţilor indivizi.

  1. Poţi să lucrezi în domeniul farmacologiei

- vei participa în echipele care dezvoltă medicamente noi, vei dezvolta instrumentele necesare pentru testarea eficienţei acestor noi medicamente. Vei fi cel responsabil cu asigurarea acurateţii şi validităţii rezultatelor obţinute de-a lungul cercetării.

  1. Poţi să lucrezi în domeniul geneticii

- vei participa în cadrul echipelor care analizează diferite aspecte genetice, vei propune instrumente cantitative utilizate pentru evaluarea magnitudinii diferitelor anomalii genetice. Folosind modele statistice complexe, statisticienii ajută la formularea deciziilor ce disting efectele diferiţilor factori cum ar fi cei de mediu si cei genetici.

  1. Poţi să lucrezi în domeniul educaţiei

- vei putea activa ca şi cadru didactic atât la nivel preuniversitar cât şi la nivel universitar.

- vei putea dezvolta instrumente pentru analiza eficienţei diferitelor metodologii didactice, vei putea dezvolta metode de analiză a procesului de învăţare.

  1. Poţi să lucrezi în domeniul cercetării ştiinţifice

- vei putea deveni cercetător şi de asemenea vei putea aborda o carieră universitară.

- oportunităţile din acest domeniu sunt senificative la nivelul universităţilor din Europa şi la nivelul instituţiilor Uniunii Europene.

  1.  Poţi să lucrezi în domeniul administraţiei centrale

- poţi să lucrezi la nivelul administraţiei centrale în ministere: ministerul economiei, ministerul de finanţe, ministerul sănătăţii, ministerul educaţiei, ministerul mediului etc.

  1.  Poţi să lucrezi în domeniul cercetării de piaţă

- vei realiza cercetările de piaţă, care sunt unul dintre pilonii activităţii de marketing din orice comanie. Astfel de cercetări se realizează în majoritatea domeniilor economice: telecom, media, IT, modă, auto, bancar, energie, comerţ, turism etc 

  1.  Poţi să lucrezi în domeniul justiţiei

- vei putea face parte din echipe care analizează probe în diferite procese, vei putea face parte din echipe care realizează testări ADN, vei putea analiza discriminarea din diferite domenii (cum este spre exemplu discriminarea salarială).

  1.  Poţi să lucrezi în domeniul consultanţei

- în orice domeniu în care va fi nevoie de dovezi cantitative va fi nevoie de tine. În fiecare proiect în care decizia va trebui fundamentată pe o bază cantitativă tu va trebui să oferi soluţia.

  1.  Poţi să lucrezi în domeniul agriculturii

- vei lucra împreună cu experţii din agricultură pentru a studia provocările din domeniu printre care cele legate de pesticidele chimice, hidrogeologie, genetică şi dezvoltarea culturilor. Vei fi implicat în studii variind de la mici experimente de laborator la proiecte foarte mari efectuate pe suprafeţe de la câteva sute la câteva mii de kilometri pătraţi.

  1.  Poţi să lucrezi în domeniul ecologiei (protecţiei mediului)

- vei fi angajat de către agențiile de stat de mediu, precum și de către societățile care colectează date privind mediul. Companiile din acest domeniu au nevoie de statisticieni pentru a ajuta la evaluarea modului în care un produs nou va afecta mediul înconjurător. Companiile care dezvoltă parcuri eoliene au nevoie de tine pentru a putea alege între locaţiile unde îşi vor plasa viitoarele investiţii.

  1. Poţi să lucrezi în domeniul bancar şi în cel al asigurărilor

- vei putea lucra în departamentul de analiză economică al oricărei instituţii bancare (vei putea lucra la B.N.R. ). Vei face parte din echipa care va stabili direcţia de evoluţie a băncii.

- vei putea fi actuar în cadrul unei companii de asigurări. Meseria de actuar este una dintre cele mai noi apărute în ţara noastră şi este şi una dintre cele mai bine plătite

  1. Poţi să lucrezi în domeniul consultanţei politice

- vei fi cel care va oferi politicianului informaţii despre percepţia alegătorilor, vei face parte din echipele de campanie şi vei construi strategiile care să ajute un politician să câştge alegerile.


Ce calităţi şi înclinaţii ai nevoie ca să devin statistician?

  • Aptitudini legate de aspecte cantitative: matematică, statistică, informatică, economie
  • Trebuie să fii curios, să îţi placă să afli cauzele care generează diferitele fenomene
  • Trebuie să fii comunicativ şi să îţi placă să interacţionezi cu persoane din cele mai variate domenii
  • Trebuie să îţi placă să îţi prezinţi şi argumentezi temeinic opiniile şi studiile
  • Trebuie să îţi placă să utilizezi calculatorul, internetul, etc (într-un cuvant TIC)
  • Trebuie să fii foarte atras de partea practică-aplicativă a lucrurilor
  • Trebuie să fii o fire analitică căreia îi place să gândească înainte să vorbească

Ce oportunităţi majore îți oferă acest domeniu?

  • Nu te vei plictisi niciodată
  • Vei avea satisfacţii profesionale şi financiare mari
  • Vei putea avansa în carieră repede deoarece specialişti adevăraţi nu sunt foarte mulţi

Unde te poți angaja?

De-a lungul anilor de licenţă vei intra în contact cu potenţiali angajatori în perioadele de practică desfăşurate sub conducerea Departamentului de Statistică şi Econometrie în companii multinaţionale (instituţii financiar bancare, institute de cercetare de piaţă, operatori telecom etc) şi instituţii ale statului.

Planul de învățământ pentru specialitatea Econometrie și Statistică Economică poate fi accesat aici

Mai multe detalii privind admiterea vezi pe site-ul ASEM www.ase.md

Coordonator program ASEM:

Ion Pârțachi
prof.univ., d., șef Departament
„Econometrie și statistică economică”
022 402 984
ipartachi@ase.md

Sursă articol: Academia de Studii Economie din București 


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER