RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 23.07.2021
Prima / Noutăţi / Seminar de instruire pentru colectarea de date georeferențiate despre locuințe
Seminar de instruire pentru colectarea de date georeferențiate despre locuințe
17.10.2019
Versiune tipar

În perioada 15-30 octombrie curent, la Biroul Național de Statistică (BNS) se desfășoară seminarele de instruire privind utilizarea aplicației mobile de colectare a datelor georeferențiate referitor la clădirile și locuințele din țară. În cadrul seminarelor, operatorii de teren vor fi familiarizați cu aplicația mobilă în care vor înregistra datele colectate în teren, iar supervizorii acestora vor învăța procedurile de monitorizare prin aplicația web a procesului de colectare.

Procesul de colectare electronică a datelor georeferențiate referitoare la clădiri și locuințe este efectuat pentru prima dată de către BNS și va servi drept bază pentru crearea Sistemului Informațional Geografic (Geographical Information System - GIS) statistic la nivel de punct de adresă. Crearea unui sistem GIS integru pentru scopuri statistice, cu acoperire națională, este un proces de durată și complex, care urmează a fi desfășurat în câteva faze.

Prima etapă, de inițiere a lucrărilor de georeferențiere și de testare a funționalităților aplicației GIS, va dura pe parcursul lunilor octombrie-decembrie curent și va include colectarea de informații despre statutul și tipul locuințelor și clădirilor ce vor fi identificate în cadrul a circa 200 sectoare (unități primare de eșantionare), distribuite reprezentativ la nivelul întregii țări. Acestea din urmă vor constitui și bază de sondaj pentru studiul „Generații și gen”, care va avea loc anul viitor.

Ulterior, după analiza rezultatelor etapei de testare a aplicației GIS, specialiștii BNS vor extinde procesul de listare a locuințelor pe restul teritoriului țării, urmând să servească, în final, drept suport pentru activitățile de sectorizare și colectare a datelor atât în cadrul următorului Recensământ al Populației și Locuințelor, runda 2020, cât și în cadrul altor cercetări statistice selective și exhaustive. Astfel, disponibilitatea unei baze georeferențiate, operate în cadrul Sistemului Informațional Geografic statistic va contribui la îmbunătățirea calității în procesul de colectare și de diseminare a datelor statistice.

Menționăm că, aplicația GIS a fost adaptată și testată cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în cadrul Memorandumului de colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova privind implementarea Programului Generații și Gen.

1.JPG        2.JPG
    
3.JPG   4.JPG

 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  e-Raportare  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
35865 vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2021 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran