Un sistem informațional integrat va permite obținerea datelor demografice complexe, în conformitate cu practicile internaționale

Un sistem informațional integrat va permite obținerea datelor demografice complexe, în conformitate cu practicile internaționale

Biroul Național de Statistică (BNS) va dezvolta un sistem informațional integrat, care va oferi date statistice complexe și în timp util despre populație și migrație, inclusiv migrația internă și internațională. Acest sistem va permite valorificarea registrelor de stat, prin integrarea datelor despre populație, evenimente vitale (precum nașteri și decese, căsătorii și divorțuri), caracteristici demografice, migrație și mobilitatea persoanelor, care se conțin în sursele de date administrative, evaluate drept relevante și suficient de calitative pentru producerea de statistici oficiale în demografie.

Sistemul informațional va fi elaborat în baza experienței internaționale a oficiilor de statistică, care utilizează pe larg registrele administrative pentru producerea de statistici oficiale și va oferi date dezagregate pe multiple dimensiuni socio-demografice, la nivel local și național. Aceste obiective urmează a fi atinse în cadrul proiectului implementat de BNS, în colaborare cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), cu suportul financiar al Fondului de Parteneriat pentru Dezvoltare India-ONU, care cuprinde perioada anilor 2020-2022, cu un buget de circa 550 mii USD.

Directorul general al BNS, Vitalie Valcov, susține că „proiectul, în particular, urmărește intensificarea schimbului de date dintre BNS și deținătorii de registre administrative publice și crearea unei baze de date statistice unice, care ar permite Biroului să producă indicatori statistici privind numărul populației, migrația și alte statistici demografice relevante, în timp util, fiabile și comparabile la nivel internațional”. În perspectivă medie și lungă, funcționalitatea acestui sistem informațional va face posibilă tranziția ulterioară de la recensăminte ale populației tradiționale la cele desfășurate prin metode combinate (recenzare a populației și pre-completare parțială din registre), precum și la recensăminte desfășurate integral în baza surselor de date administrative. Aceasta ar constitui un salt calitativ în dezvoltarea și modernizarea statisticii naționale și ar reduce presiunea informațională asupra respondenților (populația țării), costurile și termenele de implementare ale recensămintelor.

UNFPA se angajează să sprijine Biroul Național de Statistică și alți parteneri pentru consolidarea capacităților naționale în domeniul colectării, analizei și diseminării de date relevante despre populație. “Datele dezagregate la nivel național și subnațional despre populație sunt esențiale, ajutând Guvernul să elaboreze politici de dezvoltare incluzivă și “să nu lase pe nimeni în urmă”, așa cum prevede Agenda de Dezvoltare Durabilă”, a declarat Nigina Abaszada, Reprezentantă rezidentă UNFPA în Moldova.

Fondul de Parteneriat pentru Dezvoltare India-ONU și UNFPA Moldova urmează a oferi suportul necesar Biroului Național de Statistică, pentru a facilita alinierea statisticii naționale la practicile internaționale și a îmbunătăți utilizarea datelor administrative în scopuri statistice. Proiectul va contribui la realizarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Național, precum și la implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în Republica Moldova, prin sporirea disponibilității de date statistice necesare monitorizării progresului înregistrat.

Am observat progrese remarcabile în implementarea angajamentelor transformatoare ale Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, prin finanțarea Fondului de parteneriat pentru Dezvoltare India-ONU. Sunt impresionat să văd că Moldova își urmărește obiectivele și aspirațiile de dezvoltare cu ajutorul Fondului India și aștept cu nerăbdare să aflu despre rezultatele următoare”, a declarat directorul UNOSSC și trimisul Secretarului General al ONU, Jorge Chediek.

Oficiul Națiunilor Unite pentru Cooperare Sud-Sud (UNOSSC) gestionează Fondul de parteneriat pentru dezvoltare India-ONU, pentru a consolida capacitățile țărilor în curs de dezvoltare, în funcție de aspirațiile și valorile lor naționale. Biroul oferă asistență pe politici cu scopul de a facilita implementarea obiectivelor de dezvoltare convenite la nivel internațional.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER