Ședința Consiliului Național pentru Statistică a fost convocată la BNS

Ședința Consiliului Național pentru Statistică a fost convocată la BNS

Ieri, 30 noiembrie, a fost convocată cea de-a 2-a ședință din anul curent a Consiliului Național pentru Statistică (CNS), creat prin Hotărârea Guvernului nr.244 din 21.03.2018. Evenimentul online a fost prezidat de către dl Oleg Cara, Director general al Biroului Național de Statistică (BNS), care este și președinte al CNS.

În cadrul ședinței, membrii consiliului au abordat pe larg subiectul cu privire laproiectul Programului de lucrări statistice (PLS) pentru anul 2021. PLS reprezintă instrumentul de bază prin care BNS în calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii oficiale realizează producerea și diseminarea informației statistice oficiale în vederea asigurării utilizatorilor cu informații relevante și fiabile ce țin de mandatul BNS. În rezultatul discuțiilor, CNS a decis să avizeze pozitiv proiectul Programului de lucrări statistice pentru anul 2021.

De asemenea, în cadrul ședinței s-a discutat despre Planul de acțiuni al CNS pentru anii 2020-2021, care are drept scop eficientizarea activității Sistemului Statistic Național (SSN). Obiectivele stabilite în planul nominalizat includ: identificarea soluțiilor pentru satisfacerea necesităților informaționale suplimentare ale utilizatorilor, ajustarea cadrului normativ privind activitatea SSN, reducerea presiunii informaționale asupra respondenților statistici, atragerea și menținerea specialiștilor de înaltă calificare în domeniul statistic, sporirea nivelului culturii statistice în rândul utilizatorilor și respondenților statistici, precum și asigurarea unor serii dinamice comparabile pe o durată cât mai lungă.

Ulterior, a fost examinat Planul ședințelor CNS pentru anul viitor, care prevede organizarea a patru ședințe trimestriale.

Informăm că, CNS reprezintă un organ consultativ în domeniul statisticii, format din 11 membri, creat pe lângă Guvern în scopul dezvoltării strategice și promovării statisticii oficiale, creat prin Hotărârea Guvernului nr.244 din 21.03.2018, în conformitate cu Legea cu privire la statistica oficială nr.93/2017. Printre atribuțiile de bază ale CNS sunt:

  • Formularea recomandărilor privind dezvoltarea și perfecționarea SSN, în scopul creșterii gradului de satisfacere a cerințelor utilizatorilor;
  • Avizarea proiectelor de dezvoltare strategică și ale programelor de lucrări statistice;
  • Monitorizarea realizării programelor statistice și activității de planificare strategică;
  • Evaluarea respectării principiilor fundamentale ale statisticii oficiale și acordarea consultărilor pe marginea problemelor depistate.

  
Materiale aferente

 CNS_1.PNG
 CNS_2.PNG
 CNS_3.PNG CNS_4.PNG
CNS_5.PNG


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER