Date demografice complexe, obținute prin dezvoltarea și implementarea sistemului informațional „Statistica populației și migrației”

Reprezentanții Biroului Național de Statistică (BNS), în comun cu partenerii de dezvoltare și reprezentanții instituțiilor naționale care dețin date administrative importante și care contribuie la producerea de statistici oficiale au participat la ședința Comitetului Consultativ Tehnic Internațional (ITAB) 2021, desfășurată în regim online, la data de 30 martie curent.

Ședința a avut drept scop oferirea consultanței tehnice internaționale la nivel înalt Biroului Național de Statistică în dezvoltarea sistemului informațional cu privire laStatistica populației și migrației, care îi va permite, în calitatea sa de producător principal de statistici oficiale și coordonator al sistemului statistic național, să furnizeze date fiabile, exacte, relevante și în timp util, precum și statistici demografice comparabile la nivel internațional, inclusiv migrația internă și internațională, estimările anuale ale populației rezidente obișnuite în funcție de vârstă, sex și profil teritorial. Aceste obiective urmează a fi atinse în cadrul proiectului implementat de BNS în comun cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație din Moldova (UNFPA), cu sprijinul financiar al Fondului de parteneriat pentru dezvoltare India-ONU.

În debutul întrunirii, E.S. Rahul Shrivastava, Ambasadorul Indiei pentru România, Republica Moldova și Albania, a reiterat susținerea inițiativelor de consolidare instituțíonală a BNS de către Guvernul Indiei, accentuând importanța cooperării globale în acest sens.

Directorul general al BNS, Oleg Cara a declarat că în perioada revoluției datelor a devenit imperios necesară dezvoltarea unor sisteme de date mai puternice. Criza epidemiologică a generat cerințe sporite privind asigurarea utilizatorilor cu informații fiabile, relevante și în termeni cât mai retrânși. „Statistici mai complexe, oportune și detaliate s-au dovedit a fi critice în perioada pandemiei COVID-19. Importanța datelor de calitate privind populația și demografia este crucială, mai ales în aceste vremuri.” Oleg Cara a mai subliniat că pe termen lung, sistemul informațional „Statistica populației și migrației” va fi util pentru BNS în procesul de tranziție de la recensământul tradițional la unul combinat, și, ulterior, la recensământul pe bază de registre, iar în combinație cu Business Registru și Registrul statistic al locuințelor va sprijini producția mai eficientă a datelor în diferite domenii statistice prin intermediul unui sistem bazat pe registre multiple.

La rândul său, reprezentanta UNFPA Moldova, Nigina Abaszada a reiterat importanța datelor calitative în domeniul populației: „BNS este un partener de lungă durată pentru UNFPA. Ne dorim ca sistemul informațional al populației și migrației să furnizeze date fiabile și dezagregate  aliniate la standardele internaționale. Vrem să fie un punct de pornire pentru recensământul din 2023. Pe termen lung, acest sistem va ajuta BNS să asigure trecerea de la recensământul tradițional la unul bazat pe registre”.
 
În această perioadă pandemică s-a pus multă presiune pe oficiile de statistică din întreaga lume pentru că datele erau necesare pentru gestionarea situației în care ne-am pomenit. De aceea, consider că investiția în date calitative este foarte importantă pentru fiecare țară. Datele statistice calitative pot ajuta autoritățile Republicii Moldova să contracareze inclusiv unele consecințe ale migrației și să vină cu politici eficiente”, consideră Caroline Tissot, directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.
 
În cadrul ședinței a fost prezentată experiența BNS de utilizare a datelor administrative pentru statisticile privind populația și migrația și înțelegerea de către membrii ITAB a experienței anterioare și a dificultăților cu care s-a confruntat BNS în utilizarea datelor administrative. Totodată, reprezentanții BNS au prezentat conceptul sistemului informațional “Statistica populației și migrației” și caietul de sarcini, dar și elementele-cheie pentru construcția unui astfel de sistem informațional.

Membrii ITAB au venit cu recomandări în baza experienței lor internaționale în acest domeniu și în conformitate cu principiile și practicile din UNECE și UE de utilizare a datelor administrative pentru statisticile oficiale și recensământ. De asemenea, a fost trecută în revistă oportunitatea implementării sistemului informațional „Statistica populației și migrației” în Moldova pentru monitorizarea evoluțiilor aferente populației din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Informăm că, în perioada februarie-martie 2021 personalul BNS a participat la 5 sesiuni organizate de UNFPA, cu participarea statisticienilor din cadrul institutelor naționale de statistică din Spania, Estonia, Țările de Jos, Slovenia și Finlanda, pentru familiarizarea cu bunele practici de dezvoltare a registrelor statistice sau bazelor de date ale populației sau de utilizare a altor registre în scopuri statistice, cu modalități de depășire a dificultăților, dar și lecții învățate.

Notă:

ITAB este format din experți de renume în domeniul statisticii, recensământului, registrelor de populație și datelor administrative și reprezintă o platformă care își propune oferirea de asistență tehnică cu privire la elaborarea unui sistem informațional privind populația și migrația în baza datelor administrative disponibile în Republica Moldova.

Materiale aferente:

 Prezentări (eng.):

 

 

ITAB_5.png ITAB_3.png
   
ITAB_7.png ITAB_6.png

 

 


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER