Evaluarea capacităților naționale a sistemului de date statistice privind accesul copiilor la justiție

Evaluarea capacităților naționale a sistemului de date statistice privind accesul copiilor la justiție

Reprezentanți ai Biroului Național de Statistică, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, Oficiului Avocatului Poporului și UNICEF Moldova au participat la ședința de inițiere a Grupului Tehnic creat în vederea facilitării procesului de testare a indicatorilor regionali privind accesul copiilor la justiție, care a avut loc în regim online la data de 13 aprilie 2021.

Ședința de inițiere a avut drept scop familiarizarea membrilor Grupului tehnic cu cadrul general pentru testarea indicatorilor regionali privind accesul copiilor la justiție, care se va realiza în baza metodologiei prevăzute de “Manualul statistic cu indicatorii de bază cu privire la protecția copilului pentru Europa și Asia Centrală”.

În cadrul ședinței Aurelia Spataru, director general adjunct al BNS, a subliniat că: „Rezultatele evaluării și lecțiile învățate din acest exercițiu vor permite îmbunătățirea discrepanțelor metodologice, acolo unde ele vor fi evidente, pe care le avem la nivel național, pentru a asigura comparabilitatea internațională”. De asemenea, Aurelia Spătaru a remarcat că acest lucru “va fi posibil prin adaptarea instrumentelor naționale de colectare și producere a datelor privind accesul copiilor la justiție pentru a fi raportate la nivel regional, dar și pentru a monitoriza progresul în implementarea Agendei de dezvoltare durabilă din perspectiva respectării drepturilor copiilor.

La rândul său, Traian Țurcanu, specialist în protecția copiilor, UNICEF Moldova a subliniat importanța consolidării sistemelor și mecanismelor de colectare a datelor privind accesul copiilor la justiție prin prisma faptului că „copiii care se confruntă cu sistemul național de justiție sunt, adesea, deosebit de vulnerabili. Informațiile veridice și actualizate cu privire la situația acestora vor contribui semnificativ la îmbunătățirea situației destinelor care stau în spatele fiecărei cifre. Republica Moldova are șansa de a juca rolul de catalizator și generator de bune practici într-un exercițiu regional în care sunt angajate atât țări din spațiul țărilor CSI, cât și actuale membre ale UE”, a mai remarcat Traian Țurcanu.

În context, Elena Laur, specialist monitorizare și evaluare a drepturilor copiilor, UNICEF Moldova, referindu-se la „Manualul statistic cu indicatorii de bază cu privire la protecția copilului pentru  Europa și Asia Centrală”, elaborat de UNICEF, a relatat că acesta vine „să ofere organelor statistice, ministerelor de resort și altor autorități și părți interesate, îndrumările și instrumentele practice pentru asigurarea comparabilității internaționale a indicatorilor respectivi. Dar, în primul rând, acest exercițiu va contribui la revizuirea sistemului național  de colectare și diseminare a datelor statistice  pentru a monitoriza drepturile copiilor care sunt în contact cu legea.”

Menționăm că, activitatea de testare a indicatorilor regionali vine să evalueze fezabilitatea colectării și producerii datelor statistice conform setului recomandat de indicatori privind accesul copiilor la justiție și și metadatele corespunzătoare definite în Manualului statistic, iar ca rezultat, va informa cu privire la capacitățile naționale, provocările, obstacolele și activitățile necesare pentru a îmbunătăți sistemele naționale de date privind accesul copiilor la justiție și protecția copilului.

În acest sens, în perioada următoare vor fi desfășurate consultări multilaterale cu reprezentații instituțiilor membre ale Grupului Tehnic în cadrul cărora vor fi discutate politica națională și cadrul normativ privind indicatorii selectați, va fi analizată capacitatea autorităților (umană, tehnică, financiară și instituțională) de a gestiona fluxul de date, de a garanta continuitatea producerii datelor privind indicatorii selectați cu asigurarea calității acestora , precum și va fi testată fezabilitatea analizei și diseminării datelor.

Exercițiul de testare va finaliza cu o ședință de validare a rezultatelor, experiența Republicii Moldova urmând a fi prezentată în cadrul ședinței regionale TransMonEE 2021. De asemenea, rezultatele așteptate ale testării vor contribui la revizuirea sistemelor și mecanismelor de colectare a datelor și dezvoltarea unui set cuprinzător de indicatori dezagregați cu definiții și metadate, pentru a răspunde necesităților autorităților implicate în colectarea de date și monitorizarea accesului copiilor la justiție și pentru a asigura comparabilitatea datelor la nivel internațional.

Procesul de testare a indicatorilor regionali privind accesul copiilor la justiție este coordonat de BNS și realizat cu suportul UNICEF Moldova.

 BNS_UNICEF.png


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER