Reprezentanții BNS au participat la prezentarea raportului „Studiul datelor privind migrația în Republica Moldova”

Reprezentanții BNS au participat la prezentarea raportului „Studiul datelor privind migrația în Republica Moldova”

Evoluția fenomenului migrației la noi în țară, unde se atestă unul dintre cele mai înalte niveluri de emigrare a populației, a stat la baza elaborării raportului analitic „Studiul datelor privind migrația în Republica Moldova”, care a fost prezentat la data 14 aprilie curent, în cadrul unui eveniment organizat on-line de către Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

Evenimentul a întrunit reprezentanți ai autorităților publice centrale, organizațiilor internaționale în Moldova, mediului academic, organizațiilor nonguvernamentale, și a avut drept scop prezentarea raportului de evaluare a situației actuale în ceea ce privește colectarea, producerea și utilizarea datelor statistice privind migrația în Republica Moldova, elaborat de experții OIM.

Prezentă la eveniment, directorul general adjunct al BNS, Aurelia Spătaru, a menționat: „Statistici mai complexe, diverse și oportune, furnizate mai rapid și cu un grad mai mare de dezagregare au devenit critice în contextul pandemiei de Covid-19, fiind imperios necesare în activitățile întreprinse pentru a diminua efectele negative ale pandemii asupra societății și membrilor acesteia”. Totodată, Aurelia Spătaru a subliniat importanța consolidării coordonării interinstituționale prin definirea unui mecanism național de coordonare pentru schimbul de date, producerea și utilizarea statisticilor privind migrația, afirmând că BNS este disponibil de a acorda tot suportul în acest sens prin exercitarea rolului de coordonator al Sistemului Statistic Național.

În calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii, BNS are rolul și responsabilitatea de a furniza datele statistice privind migrația, inclusiv de a coordona și gestiona activitățile statistice și diseminarea datelor statistice oficiale, asigurând armonizarea graduală a statisticilor naționale la standardele UE în cadrul Acordului de Asociere RM-UE. Conform raportului, un progres important înregistrat de BNS în domeniul migrației, cu sprijinul Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și OIM, în cooperare cu Agenția Servicii Publice și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, a fost aplicarea în practică a noțiunii de reședință obișnuită pentru a estima populația pe teritoriul țării. Acest lucru a fost posibil doar datorită utilizării datelor ce țin de traversările frontierei de stat, fiind o modalitate eficientă de identificare a migranților internaționali pe baza procedurilor de control la frontieră.

În cadrul evenimentului au fost enunțate și un șir de probleme în procesul de colectare și raportare a datelor statistice privind migrația, cum ar fi accesarea datelor individuale și a datelor cu caracter personal, aflate în gestiunea autorităţilor publice.

În contextul îmbunătățirii statisticilor referitoare la migrație, BNS și-a trasat drept perspective de viitor asemenea acțiuni precum:

  • armonizarea cu recomandările internațional a procesului de estimare a numărului de persoane cu reședință obișnuită și a celor care se deplasează în/din țară, cu toate dezagregările necesare, în special la cel mai inferior nivel teritorial;
  • extinderea accesului la datele administrative pentru scopul producerii statisticilor privind populația și migrația;
  • eliminarea impedimentelor legislative și administrative privind protecția datelor cu caracter personal, pentru a asigura accesul nelimitat la datele administrative anonimizate necesare pentru a produce statistici oficiale.

De asemenea, BNS în parteneriat cu partenerii de dezvoltare, este în proces de conceptualizare a Sistemului Informațional Integrat pentru Statistica Populației și Migrației. Grație acestui sistem va fi posibilă producerea și furnizarea datelor statistice complexe, relevante, de calitate, comparabile la nivel internațional, diseminate în timp util, cu privire la migrația populației, internă și internațională, dezagregate pe mai multe dimensiuni la nivel național și teritorial. Sistemul prevede ca, pe lângă datele colectate de BNS, să aibă la bază consumul și reutilizarea datelor disponibile în registrele de stat și cele administrative.

Informăm că, raportul pentru Republica Moldova este parte a proiectului „Studiul datelor privind migrația”, produs de Centrul de Analiză Globală a Datelor privind Migrația pe lângă OIM, care vizează o mai bună înțelegere a modului în care țările din întreaga lume se confruntă cu o serie de provocări ce țin de datele privind migrația.

1.png


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER