Intensificarea colaborării în domeniul informațiilor geospațiale în scopul consolidării statisticilor oficiale

Intensificarea colaborării în domeniul informațiilor geospațiale în scopul consolidării statisticilor oficiale

Biroul Național de Statistică (BNS), Agenția Relații Funciare și Cadastru (ARFC) și Departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publicecolaborează în domeniul accesării datelor geospațiale necesare dezvoltării Sistemului Informațional Geografic (GIS) al BNS. Aceasta presupune identificarea, clasificarea și geocodificarea tuturor clădirilor și locuințelor amplasate pe teritoriul Republicii Moldova, folosind în calitate de informații de referință datele spațiale deținute de către instituțiile partenere. Colaborarea dintre cele trei instituții vine în contextul pregătirii pentru Recensământul Populației și al Locuințelor, runda mondială 2020, BNS fiind susținut în acest demers de către experții proiectului „Asistență Tehnică pentru Sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană (UE).

Potrivit unui studiu pilot realizat de către BNS în noiembrie 2020, în aproximativ o mie de zone de colectare, situate în 84 de localități ale țării, aproximativ 33% dintre clădirile utilizate sau destinate utilizării cu scopul de a fi locuite nu sunt înregistrate în calitate de clădiri rezidențiale în cadrul Cadastrului. În același timp, un număr semnificativ de locuințe (aproximativ 26%) lipsesc din bazele de date cadastrale.

Pentru soluționarea acestor discrepanțe a fost creat un grup de lucru compus din reprezentanți ai BNS, ARFC, ASP și experți europeni. BNS va organiza activitatea pe teren pentru a colecta, cu ajutorul tabletelor, date geocodificate referitor la clădiri și locuințe, în baza imaginilor ortofoto și a datelor de referință furnizate de ARFC și ASP. Tabletele, care au fost donate BNS de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul proiectului Îmbunătăţirea capacităţii instituţionale a Biroului Național de Statistică”, vor fi echipate cu aplicații software, dezvoltate cu sprijinul asistenței tehnice a UE, sincronizate în timp real cu servere de tip cloud.

În acest context, BNS își va consolida capacitățile tehnice și cooperarea instituțională cu instituțiile naționale relevante și va actualiza datele statistice cu privire la clădiri și locuințe, în scopul pregătirii pentru următorul Recensământ al Populației și al Locuințelor, preconizat spre desfășurare la noi în țară în anul 2023.

BNS_Cadastru_1.png

BNS_Cadastru_2.png


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER