Operatori de interviu și controlori sunt familiarizați cu metodologia cercetării statistice „Accesul populației la serviciile de sănătate”

Operatori de interviu și controlori sunt familiarizați cu  metodologia cercetării statistice
 „Accesul populației la serviciile de sănătate”

Biroul Național de Statistică (BNS) desfășoară în perioada 12-25 august curent, seminarele de instruire pentru personalul responsabil de colectarea datelor în teren cu privire la desfășurarea cercetării statistice „Accesul populației la serviciile de sănătate”. Astfel, operatorii de interviu și controlori sunt familiarizați cu  metodologia și chestionarele cercetării statistice pe parcursul instruirilor.

Cercetarea statistică „Accesul populației la serviciile de sănătate” va fi realizată de către Biroul Național de Statistică, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi cu suportul financiar al Băncii Mondiale, în perioada septembrie–noiembrie curent ca modul suplimentar la Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Casnice.

Scopul general al cercetării este evaluarea accesului populaţiei la serviciile de sănătate şi măsurarea satisfacţiei faţă de serviciile furnizate, inclusiv în contextul răspunsului sistemului de sănătate la pandemia Covid-19. Cercetarea va fi realizată pe un eşantion de circa 3200 de gospodării.
 
Prima cercetare statistică în domeniul sănătății a fost efectuată de către BNS în anul 2008 și repetată în anii 2010, 2012 și 2016. Schimbările actuale în structura demografică a populaţiei și statutul ei socio-economic, dar și evoluțiile recente în cadrul sistemului de sănătate publică ca urmare a politicilor promovate și a factorilor de infuență (precum situația epidemiologică cu Covid-19), au determinat necesitatea repetării unui studiu similar în anul curent.

Cercetarea „Accesul populației la serviciile de sănătate” este o componentă importantă a cadrului informațional necesar pentru identificarea factorilor ce au un impact asupra stării de sănătate a populaţiei, consumul de servicii medicale şi de medicamente. Totodată, datele obținute în urma acestui studiu urmează a fi utilizate pentru ajustarea politicilor guvernamentale şi luarea măsurilor de asigurare a unui nivel de sănătate care ar permite cetăţenilor ţării să ducă o viaţă socială şi economică productivă și de calitate.

Realizarea studiului privind accesul populației la serviciile de sănătate are loc în cadrul proiectului „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”, finanțat de Banca Mondială, care are drept scop reducerea riscurilor bolilor non-transmisibile şi îmbunătăţirea calității și eficienţei serviciilor de sănătate, educație și protecție socială.

Seminar_BNS_3_1.jpg

Seminar_BNS_1.png

Seminar_BNS_2.png


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER