Schimb de experiență între Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova și Biroul Central de Statistică al Letoniei privind confidențialitatea datelor în diseminarea informațiilor statistice privind comerțul internațional

Schimb de experiență între Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova și Biroul Central de Statistică al 
Letoniei privind confidențialitatea datelor în diseminarea informațiilor statistice privind comerțul internațional

La data de 16 septembrie curent a avut loc o întrunire online între reprezentanții Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova (BNS) și Anželika Pavlova, reprezentanta Oficiului de Statistică al Letoniei. În cadrul ședinței a fost prezentată experiența Letoniei în diseminarea datelor privind comerțul internațional în contextul respectării confidențialității datelor statistice, în conformitate cu cele mai bune practici și standarde ale Uniunii Europene (UE) și internaționale.

Experta din Letonia a menționat că la diseminarea datelor statistice privind comerțul internațional către utilizatori se utilizează principiul  „confidențialității pasive” în conformitate cu recomandările UE și ONU, care prevede diseminarea datelor la cel mai înalt nivel de detaliere pe tip de marfă, pe țări exportatoare și importatoare, chiar daca în informațiile generalizate și destinare diseminării se conțin date agregate care se referă la mai puțin de trei exportatori sau importatori. În cadrul ședinței de asemenea au fost prezentate și principalele instrumente de diseminare a informației privind comerțul internațional (banca de date, comunicate de presă, publicații statistice, etc.).

La finalul discuției, Iurie Mocanu, directorul general adjunct al BNS a menționat că experiența Letoniei este foarte relevantă pentru BNS în contextul ajustării legislației statistice naționale care are loc în prezent și satisfacerii necesităților informaționale în creștere ale utilizatorilor de date statistice privind comerțul internațional.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului  „Asistență Tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană.  

BNS_Letonia_1.png

BNS_Letonia_2.png


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER