RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 03.12.2021
Prima / Noutăţi / UNFPA și Elveția au donat echipament în valoare de circa 260 000 USD pentru modernizarea cercetărilor statistice privind populația și migrația (Video)
UNFPA și Elveția au donat echipament în valoare de circa 260 000 USD pentru modernizarea cercetărilor statistice privind populația și migrația (Video)
21.10.2021
Versiune tipar

UNFPA și Elveția au donat echipament în valoare de circa 260 000 USD pentru
 modernizarea cercetărilor statistice privind populația și migrația

Un lot de echipament modern în valoare de aproximativ 260 000 USD a fost donat Biroului Național de Statistică (BNS) drept suport în procesul de revizuire a numărului populației și estimarea migrației internaționale și interne la nivel local. Donația a fost făcută în cadrul proiectului Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) „Îmbunătățirea capacităților instituționale ale Biroului Național de Statistică”, finanțat de Elveția și co-finanțat de UNFPA.

Echipamentul donat – 215 tablete, 21 computere și laptopuri de ultimă generație, 5 imprimante și echipament de rețea – a fost transmis direcțiilor BNS implicate în colectarea de date, calculul populației și al migrației, efectuarea recensămintelor, colectarea datelor administrative și georeferențiate. Echipamentul va consolida procesul de colectare a datelor, prelucrarea datelor mari (Big data), va spori capacitatea de analiză a BNS, va permite utilizarea metodelor statistice moderne cum ar fi georeferențierea locuințelor, colectarea și prelucrarea datelor asistate de computer și altele.

Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, a spus că echipamentul modern constituie un element important în procesul de îmbunătățire a capacităților BNS de colectare și prelucrare a datelor privind populația și migrația. „UNFPA este partenerul de bază al Biroului Național de Statistică în acest domeniu și va oferi suport în continuare pentru producerea datelor de calitate despre populație, pentru a răspunde mai bine schimbărilor demografice din țară”, a conchis Nigina Abaszada.

Caroline Tissot, directoarea Biroului de Cooperare al Elveției, a subliniat că „statisticile sunt esențiale pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă asumate de Republica Moldova. Datele calitative și furnizate în timp înseamnă și informații obiective, și politici ajustate pe necesitățile de dezvoltare ale comunității”.

„Suntem recunoscători Fondului Națiunilor Unite pentru Populație și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare pentru echipamentul donat. Astfel Biroul Național de Statistică a făcut un pas major în digitalizarea procesului de colectare a datelor, sporirea capacităților de analiză a informației colectate prin utilizarea metodelor statistice moderne”, a apreciat Oleg Cara, directorul general al BNS.

Pe lângă capacitarea tehnică a BNS, în cadrul proiectului susținut de UNFPA și Elveția se oferă și expertiză în producerea datelor dezagregate teritoriale și pe medii de reședință pentru estimarea numărului populației cu reședința obișnuită după vârstă şi sex, prin utilizarea datelor privind migrația internă și cea internațională din surse administrative dezagregate la nivel de unități administrativ-teritoriale.

Proiectul „Îmbunătățirea capacităților instituționale ale Biroului Național de Statistică, finanțat  de Elveția și UNFPA, are drept scop sporirea capacităților BNS în vederea realizării Obiectivului 17 din Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, în particular pe segmentul consolidării capacității statistice și asigurării disponibilității datelor dezagregate de calitate înaltă.

UNFPA_2.jpg

UNFPA_3.jpg

 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  e-Raportare  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
52271 vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2021 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran