BNS și partenerii naționali implementează treptat metodologia Sistemului european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS)

BNS și partenerii naționali implementează treptat metodologia
Sistemului european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS)

În perioada 25-26 octombrie curent, Biroul Național de Statistică (BNS) a organizat un atelier online cu privire la perspectivele implementării  metodologiei Sistemului european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS) în Republica Moldova. Prima parte a atelierului, cu participarea reprezentanților ministerelor și a altor instituții publice, a avut ca scop  familiarizarea cu principalele concepte și definiții ale SESPROS utilizate de țările UE și prezentarea schemelor de protecție socială identificate de personalul BNS la nivel național. Aceasta a fost urmată de întâlniri individuale cu specialiști din instituțiile naționale partenere responsabile de producerea datelor referitoare la protecția socială, cu care s-au discutat în principal fluxurile financiare de cheltuieli și venituri privind protecția socială în cadrul schemelor identificate. Începând cu luna februarie curent, BNS a început implementarea și adaptarea treptată a metodologiei SESPROS la nivel național, fiind asistat în acest sens de Flavio Bianconi, expertul proiectului „Asistență Tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova” (Parstat), finanțat de Uniunea Europeană.

În deschiderea evenimentului, Aurelia Spătaru, directoare adjunctă a BNS, a menționat că în cadrul Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a se conforma acquis-ului comunitar, adăugând că: Metodologia Eurostat cu privire la Sistemul european de statistici integrate privind protecția socială presupune eforturi comune ale deținătorilor de date privind schemele de protecție socială funcționale în țară. Însă, până a produce statistici conforme standardelor Eurostat, Republica Moldova trebuie să adapteze metodologia la contextul național în baza analizei surselor de date și a testării capacităților acestora de a furniza datele necesare și suficiente pentru producerea statisticilor oficiale în domeniu.

Roberto Bianchini, șeful de echipă al proiectului Parstat, a mulțumit BNS și tuturor partenerilor naționali pentru participare la eveniment și a menționat Uniunea Europeană acordă o atenție deosebită dezvoltării statisticii privind protecția socială, aceasta fiind unul din cei trei piloni ai drepturilor sociale în UE, iar măsurarea nivelului de dezvoltare a unei țări are loc inclusiv prin implementarea eficientă a statisticii privind protecția socială.

Timp de două zile, echipa de statisticieni ai BNS, asistați de expertul internațional Flavio Bianconi, au prezentat importanța compilării și utilizării datelor SESPROS, lista schemelor naționale definite de către BNS, principalele provocări identificate în datele necesare SESPROS. În cadrul sesiunilor generale s-a discutat rolul și responsabilitățile instituțiilor partenere în furnizarea datelor, iar în sesiunile individuale - aspecte tehnice cu privire la dezagregarea datelor și necesitatea aplicării unor estimări.

La atelier au participat reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări Sociale, Ministerului Finanțelor, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicina, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Agenției Națională pentru Sănătate Publică, Agenției Naționale Asistență Socială.

La finalul evenimentului, participanții acestuia au convenit asupra continuării  bunei cooperări dintre instituții în vederea furnizării datelor necesare, definitivării și compilării în conformitate cu necesitățile SESPROS a datelor statistice pentru schemele de protecție aflate în responsabilitatea instituțiilor reprezentate.
 
ESSPROS_2.png
 
 
ESSPROS_3.png

Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER