Biroul Național de Statistică continuă activitatea de colectare electronică a datelor georeferențiate despre clădiri și locuințe

Biroul Național de Statistică (BNS) este în proces de actualizare a hărților digitale ale Republicii Moldova la nivel de punct de adresă. Hărțile digitale vor servi drept bază pentru activitățile de sectorizare în cadrul pregătirilor către următorul Recensământ al Populației și Locuințelor (RPL), precum și pentru cercetările statistice pe care le desfășoară BNS.

Începând cu luna mai, circa 20 de operatori de teren, antrenați în această activitate, vor colecta date în mai multe localități din țară informații privind adresa, starea clădirii, modul de utilizare a clădirii, tipul/destinația clădirii, precum și numărul locuințelor și etajul la care sunt acestea situate, în cazul blocurilor de apartamente. Aceștia au fost instruiți anterior privind aspectele metodologice ale procesului de actualizare a hărților digitale și utilizarea aplicației mobile de colectare a datelor georeferențiate referitor la clădiri și locuințe.

Datele colectate vor servi drept bază pentru crearea ulterioară a Sistemului Informațional Geografic (SIG) statistic la nivel de punct de adresă. De asemenea, disponibilitatea unei baze georeferențiate, operate în cadrul SIG statistic va contribui la îmbunătățirea și modernizarea procesului de colectare, prelucrare și diseminare a datelor statistice calitative, prin integrarea datelor statistice cu datele spațiale.

Ținem să menționăm că aplicația, utilizată de operatorii de teren în procesul de colectare a datelor a fost elaborată, testată și ajustată cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație și a proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Asistență tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova” (ParStat).


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER