Directorul general al BNS, Oleg Cara, în discuții cu reprezentanții delegației Fondului Monetar Internațional, aflați în vizită de lucru la Chișinău

Directorul general al BNS, Oleg Cara, în discuții cu reprezentanții delegației

 Fondului Monetar Internațional, aflați în vizită de lucru la Chișinău

Pe data  de 17 iunie curent, membrii misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI), aflați într-o vizită de lucru în țara noastră, au avut o întâlnire cu reprezentanții Biroului Național de Statistică (BNS) al Republicii Moldova.

Scopul vizitei a fost familiarizarea cu cele mai importante realizări curente care vizează domeniile statistice Conturi naționale și Prețuri de consum.

În cadrul vizitei, Oleg Cara, directorul general al BNS, și-a exprimat aprecierea și recunoștința pentru sprijinul continuu oferit de către FMI în reformarea statisticii naționale în conformitate cu standardele internaționale și bunele practici. De asemenea, a mulțumit pentru misiunile recent desfășurate cu suportul FMI în cadrul căreia BNS a beneficiat de asistență tehnică la: (i) revizuirea datelor anuale privind Produsul Intern Brut (PIB) pentru perioada 2014-2020, precum și a celor trimestriale pentru anii 2020-2021; (ii) ajustarea metodologiei calculării Indicelui Prețului de Consum (IPC).

De asemenea în cadrul acestei întâlniri au fost discutate prioritățile BNS din domeniul  Conturilor naționale, în special elaborarea Tabelei Resurse-Utilizări, îmbunătățirea estimării economiei neobservate, precum și domeniul Prețurilor de consum care se propun a fi dezvoltate cu suportul FMI.

Informăm că, misiunea Fondului Monetar Internațional în tara noastră, condusă de Ruben Atoyan, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, se desfășoară în perioada 15-21 iunie curent. Scopul vizitei este actualizarea informației cu privire la situația macroeconomică și discutarea politicii bugetar-fiscale, politicii monetare și altor politici relevante, în contextul programului existent susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanțare extinsă). Astfel de vizite de lucru în afara ciclului standard de evaluări de program fac parte din practica uzuală a FMI când este vorba de țările cu programe susținute de FMI.

misiune_FMI_1.JPG

misiune_FMI_2.JPG

misiune_FMI_3.JPG

misiune_FMI_4.JPG

misiune_FMI_5.JPG

misiune_FMI_6.JPG


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER