RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 29.09.2022
Prima / Covid-19
COVID-19
Versiune tipar
 

Ținând cont de starea de urgență declarată pe teritoriul Republicii Moldova, în vederea asigurării securității și sănătății angajaților Biroului Naţional de Statistică (BNS) și a respondenților, precum și limitării răspândirii infecției cu Coronavirus de tip COVID-19, BNS informează că, începând cu 16 martie, activitățile instituției au fost ajustate după cum urmează.

Pe perioada Stării de urgență, personalul BNS activează de la distanță, în regim obișnuit de la 8:00 până la 17:00, și oferă răspuns cetățenilor prin telefon sau poșta electronică.

Întrebările sau solicitările pot fi adresate:

Subdiviziunile teritoriale de statistică activează în regim obișnuit de la 8:00 până la 17:00. Oficiile teritoriale activează cu un număr redus de personal, iar accesul în sedii și birouri este asigurat cu respectarea distanței în scopul asigurării securității și sănătății angajaților și respondenților. 

În vederea respectării termenelor de prezentare a  formularelor statistice, recomandăm respondenților să utilizeze Ghișeul unic de raportare www.raportare.gov.md pentru formularele care sunt disponibile on-line, vedeți aici lista.

Formularele statistice care nu sunt incluse în Ghișeul unic de raportare, pot fi transmise de asemenea prin poșta electronică, fax sau telefon.

Contacte:

BNS contează pe suportul și participarea respondenţilor pentru asigurarea producerii calitative şi la timp a datelor statistice!

În conformitate cu alin. (3), art.33 al Legii contabilității și raportării financiare 287/2017, termenul de prezentare a situațiilor financiare individuale, raportului conducerii și raportului auditorului constituie:

  • pentru entitățile de interes public - 120 zile de la ultima zi a perioadei de gestiune (30 aprilie);
  • pentru restul entităților - 150 zile de la ultima zi a perioadei de gestiune (30 mai).

Începând cu 16 martie, pe durata Stării de urgență, BNS suspendă vizitele operatorilor de interviu în gospodăriile casnice selectate pentru participare în cercetările statistice:

  • Ancheta Forței de Muncă
  • Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Casnice

În schimb, operatorii de interviu vor contacta gospodăriile casnice și vor colecta datele necesare prin intermediul telefonului.

BNS roagă respectuos membrii gospodăriilor să răspundă apelurilor și solicitărilor operatorilor de interviu, care îi vor contacta, pentru a le oferi suport în colectarea datelor. Pentru orice întrebări legate de cercetările statistice menționate, gospodăriile casnice pot contacta Oficiile regionale de statistică.

BNS își propune să mențină producerea datelor statistice și diseminarea lor pe site-ul oficial și Banca de date, cu respectarea Calendarului de diseminare, în vederea satisfacerii nevoilor informaționale ale utilizatorilor de date. Măsurile descrise mai sus vin să sprijine buna desfășurare a proceselor de colectare, procesare și diseminare ulterioară a datelor statistice chiar și în situații de criză.

Totodată, BNS conștientizează că circumstanțele create în țară, limitările în activitatea de colectare a datelor de la agenții economici sau din gospodăriile populației, dar și în procesarea datelor furnizate de alte instituții ale administrației publice (surse administrative), vor avea impact asupra volumului, conținutului datelor colectate, precum și a termenelor de procesare și diseminare a indicatorilor statistici. În acest context, orice abatere de la calendarul de diseminare sau schimbare în modalitatea de prezentare a datelor va fi anunțată din timp pe site-ul oficial al BNS.

Reprezentanții mass-media pot adresa întrebări sau solicitări de date către responsabila pentru comunicare cu mass-media:

Pâslariuc Ala, 
tel.: 067770025, 

În dependență de evoluția situației, BNS va reveni pe parcurs și cu alte informații suplimentare privind activitatea sa.

BNS își exprimă regretul în legătură cu incomoditățile create și aduce mulțumiri tuturor respondenților, furnizorilor și utilizatorilor de date pentru înțelegere cu urări de sănătate!

Toate măsurile descrise mai sus sunt întreprinse pentru a nu pune în pericol sănătatea colaboratorilor subdiviziunilor de statistică și a respondenților, dar și pentru a facilita continuitatea procesului de colectare a statisticilor în situația excepțională creată în țară. BNS conteaza pe suportul si participarea respondenţilor pentru asigurarea producerii calitative şi la timp a datelor statistice!

            
În dependență de evoluția situației, BNS va reveni pe parcurs și cu alte informații suplimentare privind activitatea sa.

BNS își exprimă regretul în legătură cu incomoditățile create și aduce mulțumiri tuturor respondenților, furnizorilor și utilizatorilor de date pentru înțelegere cu urări de sănătate!

 
Noutăți
04.06.2021
Schimb de experiență între oficiile europene de statistică privind desfășurarea activității în timpul pandemiei Covid-19
Pandemia cauzată de virusul COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra producției statistice. Oficiile naționale de statistică s-au confruntat cu numeroase provocări în desfășurarea activității, fiind necesare implementarea măsurilor pentru limitarea impactului pe termen lung și, totodată, desfășurarea activității în deplină siguranță.
25.02.2021
Experiența BNS în perioada pandemică, prezentată în cadrul instruirilor internaționale organizate de OIM
Pandemia cauzată de virusul Covid-19 are un impact global asupra tuturor domeniilor de activitate social-economică, inclusiv cel statistic, care în această perioadă se confruntă cu diverse provocări și obstacole în procesul producerii datelor statistice conforme principiilor fundamentale ale ONU de organizare a statisticii.
15.02.2021
Impactul COVID-19 asupra calității aerului, subiect discutat în cadrul întrunirii regionale de nivel înalt
Utilizarea Datelor de Observare Spațială a Pământului pentru monitorizarea poluării aerului în cadrul studiilor privind impactul COVID-19 asupra calității aerului din Republica Moldova și Ucraina a fost tematica întrunirii regionale de nivel înalt, desfășurată în regim online la data de 12 februarie curent.
04.06.2020
UNFPA Moldova a donat un lot de măști, mănuși și dezinfectanți pentru angajații Biroului Național de Statistică
Fondul ONU pentru Populație a oferit tuturor angajaților Biroului Național de Statistică, inclusiv celor 36 de subdiviziuni teritoriale, un lot de produse de protecție și dezinfectanți în valoare de circa 10 mii de dolari. Produsele sunt oferite în contextul prevenirii și combaterii epidemiei cauzate de COVID-19.
06.05.2020
Măsurarea impactului social al pandemiei COVID-19
BNS a lansat un modul suplimentar la Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Casnice în contextul crizei generate de COVID-19. Scopul modulului „Influența pandemiei COVID-19 asupra gospodăriei” este colectarea informației statistice pentru evaluarea impactului pandemiei de COVID-19 asupra gospodăriilor casnice în Republica Moldova.
29.04.2020
Programul de muncă al subdiviziunilor teritoriale ale Biroului Național de Statistică
Biroul Naţional de Statistică informează că subdiviziunile teritoriale de statistică activează în regim obișnuit de la 8:00 până la 17.00. Oficiile teritoriale activează cu un număr redus de personal, iar accesul în sedii și birouri este asigurat cu respectarea distanței în scopul asigurării securității și sănătății angajaților și respondenților.
26.03.2020
Termenul de prezentare a Situațiilor financiare a fost prelungit!
În conformitate cu Legea nr. 69 din 21 mai 2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică, termenul pentru prezentarea situațiilor financiare pentru anul 2019 a fost prelungit de la 29 mai până la 30 iunie 2020.
20.03.2020
Modificări în activitatea BNS în legătură cu Starea de urgență instituită în Republica Moldova
Ținând cont de starea de urgență declarată pe teritoriul Republicii Moldova, în vederea asigurării securității și sănătății angajaților Biroului Naţional de Statistică și a respondenților, precum și limitării răspândirii infecției cu Coronavirus de tip COVID-19, BNS informează că, începând cu 16 martie, activitățile instituției au fost ajustate.
 
 
COVID-19: Referințe utile
»  Ministerul Sănătății
»
  Guvernul Republicii Moldova
»
  Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică
 
Ce este un Coronavirus de tip nou? Cum să te protejezi împotriva acestei infecții? 

 
Situatia_zi_COVID_19.jpg

 
Serviciul Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă

112design_02_alb.png

LINIA VERDE a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică:

telef_verde.jpg0 800 12300

 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  Raportare electronică  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
45109 vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2022 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare | Protecția datelor cu caracter personal
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran