RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 28.09.2022
Prima / -- Proiectul UE “Sprijin pentru statistică în cadrul Reformei Administraţiei Publice”
Proiectul UE "Sprijin pentru statistică în cadrul Reformei Administraţiei Publice"
Versiune tipar
 

Obiectivul proiectului

Obiectivul general al proiectului este consolidarea capacităților Biroului Național de Statistică (BNS) al Republicii Moldova pentru o apropiere efectivă a normelor și standardelor UE, în conformitate cu capitolul 6 la Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, inclusiv producția sistematică a datelor dezagregate de gender și vârstă, acolo unde este cazul. În special, Proiectul urmărește:

  • consolidarea rolului de coordonator al Biroului Național de Statistică în Sistemul Național de Statistică și al capacității sale de acces și utilizare a registrelor administrative și a altor surse de date ale instituțiilor moldovenești în scopuri statistice menite să sporească încrederea publicului, calitatea înaltă și acuratețea datelor furnizate și prelucrate;
  • promovarea armonizării statisticilor în conformitate cu standardele UE și internaționale, permițând producția, analiza și diseminarea eficientă și efectivă a statisticilor oficiale, urmând cele mai bune practici implementate în Sistemul Statistic European prin adoptarea de noi tehnologii și metode pentru colectarea și procesarea datelor.

   

Implementat de către

Societatea Geografică Italiană - Unitatea de Cercetare și Dezvoltare (URS);

Institutul Italian de Statistică – ISTAT;

Statistica Poloniei;

Statistica Danemarcei;

Durata

24 de luni

Contacte

Dl Roberto Bianchini

Societatea Geografică Italiană - Unitatea de Cercetare și Dezvoltare (URS)

urs.director@societageografica.it

Adresa: via della Navicella 12, 00184 Roma, Italia

Statut

Proiectul este în derulare. A început oficial la 8 iulie 2019.

Buget

1 799 900,00 EURO

Beneficiar

Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova

Adresa: str. Grenoble 106, MD-2019, Chișinău, Republica Moldova

Persoana de contact: Dna  Aurelia Spataru – Director general adjunct,

aurelia.spataru@statistica.gov.md

 

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul proiectului www.parstat.md 

flag_yellow_low_300x201.jpg

Proiect fondat de Uniunea Europeană

 

 
Noutăți
05.07.2022
Biroul Național de Statistică și-a sporit capacitățile de a colecta și genera statistici conform standardelor internaționale, cu sprijinul Uniunii Europene
Activitățile Proiectului „Asistență Tehnică Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova” au fost prezentate în cadrul unei conferințe de încheiere a proiectului, desfășurate astăzi, 5 iulie, la Chișinău. Proiectul a reușit să fortifice cooperarea instituțională între Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova și o serie de instituții naționale europene responsabile de domeniul statisticii, și a avut o contribuție semnificativă la procesul de modernizare a Sistemului Național Statistic al Moldovei în conformitate cu standardele europene și internaționale.
05.07.2022
Biroul Național de Statistică lansează în regim de testare o nouă versiune a site-ului oficial
Biroul Național de Statistică lansează, în regim de testare, o nouă versiune a site-ului oficial cu adresa www.new.statistica.md. Scopul testării site-ului este colectarea feedback-ului de la utilizatori și familiarizarea treptată cu noul site. Astfel, invităm toți utilizatorii să navigheze în site-ul nou și să contribuie la îmbunătățirea acestuia prin oferirea de sugestii și aprecieri.
06.06.2022
Sondaj de opinie publică privind gradul de satisfacție a utilizatorilor cu datele statistice oficiale
Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova desfășoară un sondaj de opinie în rândul utilizatorilor de date statistice din țară, rezultatele căruia vor fi luate în considerare în procesul de dezvoltare în continuare a statisticilor naționale.
31.05.2022
Biroul Național de Statistică continuă activitatea de colectare electronică a datelor georeferențiate despre clădiri și locuințe
Biroul Național de Statistică (BNS) este în proces de actualizare a hărților digitale ale Republicii Moldova la nivel de punct de adresă. Hărțile digitale vor servi drept bază pentru activitățile de sectorizare în cadrul pregătirilor către următorul Recensământ al Populației și Locuințelor (RPL), precum și pentru cercetările statistice pe care le desfășoară BNS.
10.02.2022
Ședința Comitetului Director a proiectului finanțat de UE „Asistență Tehnică pentru susținerea Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova”
Cea de-a 5-a ședință a Comitetului Director din cadrul proiectului finanțat de UE „Asistență Tehnică pentru susținerea Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova” (proiectul ParStat) a fost organizată pe data de 25 ianuarie 2022 și a avut drept scop prezentarea și abordarea activităților implementate în semestrul precedent și activitățile planificate în prima jumătate a anului 2022.
07.02.2022
Rezultatele primului sondaj de opinie online privind gradul de satisfacție al utilizatorilor, lansat de Biroul Național de Statistică
Sondajul de opinie online privind „Gradul de satisfacție al utilizatorilor de date cu produsele și serviciile statistice furnizate de BNS”, a fost efectuat pentru prima dată de către Biroului Național de Statistică în anul 2021 și este primul din seria sondajelor online pe care Biroul Național de Statistică planifică să le desfășoare cu regularitate.
24.01.2022
Concurs pentru selectarea unei companii în vederea realizării unui sondaj de opinie publică privind satisfacția utilizatorilor de date statistice
Proiectul finanțat de UE „Asistență tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova” (ParStat) solicită oferte de la companii naționale cu experiență relevantă în organizarea de sondaje sociologice pentru a realiza un sondaj public privind nivelul de satisfacție al utilizatorilor cu informațiile statistice și serviciile oferite de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova.
29.12.2021
BNS continuă să avanseze în implementarea treptată a metodologiei Sistemului european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS)
Pe 20-21 decembrie curent, Biroul Național de Statistică a organizat un atelier de lucru online al expertului Uniunii Europene (UE) cu privire la pregătirea implementării metodologiei Sistemului european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS) în Republica Moldova. În cadrul atelierului, reprezentanții BNS au prezentat activitățile realizate pe parcursul anului 2021, inclusiv schemele de protecție socială identificate la nivel național, precum și provocările întâmpinate la compilarea datelor în conformitate cu metodologia SESPROS.
28.12.2021
BNS a prezentat proiectul noului chestionar care vizează utilizarea TIC în întreprinderi
Biroul Național de Statistică a prezentat utilizatorilor interesați proiectul noului chestionar care vizează utilizarea TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) în întreprinderi, în conformitate cu cerințele Eurostat - organul de statistică al Uniunii Europene. În cadrul acestei activități, BNS a fost asistat de experta internațională, Virginia Balea, de la Institutul Național de Statistică, din România.
10.12.2021
Pentru anul de raportare 2021, BNS va aplica un chestionar actualizat pentru ancheta structurală anuală
Biroul Național de Statistică (BNS) a finalizat revizuirea chestionarului anchetei structurale anuale (ASA), în conformitate cu cele mai recente cerințe europene privind statistica structurală a întreprinderilor. Expertul Peter Bøegh Nielsen, de la Institutul Național de Statistică din Danemarca a oferit asistență și expertiză BNS-ului în actualizarea chestionarului, care va fi pus în funcțiune pentru anul de raportare 2021.
06.12.2021
Concurs pentru selectarea unei companii în vederea realizării unui sondaj de opinie publică privind satisfacția utilizatorilor de date statistice
Proiectul finanțat de UE „Asistență tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova” (ParStat) solicită oferte de la companii naționale cu experiență relevantă în organizarea de sondaje sociologice pentru a realiza un sondaj public privind nivelul de satisfacție al utilizatorilor cu informațiile statistice și serviciile oferite de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova.
04.11.2021
BNS și partenerii naționali implementează treptat metodologia Sistemului european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS)
În perioada 25-26 octombrie curent, Biroul Național de Statistică a organizat un atelier online cu privire la perspectivele implementării metodologiei Sistemului european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS) în Republica Moldova.
01.11.2021
Limba engleză, studiată de către funcționari ai BNS în scopul îmbunătățirii competențelor profesionale
Mai mulți angajați ai Biroului Național de Statistică au avut ocazia să-și îmbunătățească cunoștințele și abilitățile de comunicare în limba engleză, grație unui curs de limba engleză organizat în cadrul proiectului „Asistență Tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.
26.10.2021
Importanța utilizării datelor geospațiale și instrumentelor Sistemului Informațional Geografic pentru producerea și diseminarea statisticilor oficiale abordată în cadrul unui eveniment online
Biroul Național de Statistică a organizat la data de 22 octombrie, un eveniment dedicat utilizării datelor geospațiale și a instrumentelor Sistemului Informațional Geografic pentru producerea și diseminarea statisticilor oficiale. Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei profesionale a Statisticianului în Republica Moldova, marcată anual la 20 octombrie.
22.10.2021
Experiența INS România privind elaborarea metodologiei de calcul a Indicelui costurilor în construcții prezentată în cadrul unui seminar organizat de BNS
Mai mulți statisticieni din cadrul Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova și Institutului Național de Statistică al României s-au întrunit în cadrul unui seminar online pentru a discuta aspecte privind elaborarea și aplicarea metodologiei de calcul a Indicelui costurilor în construcții în practica statistică. Seminarul online a avut loc în perioada 21-22 octombrie curent.
13.10.2021
Biroul Național de Statistică a început testarea metodei CAPI de colectare a datelor în gospodării
Mai mulți specialiști, inclusiv operatori de interviu din cadrul Biroului Național de Statistică, au participat în perioada 4-8 octombrie, la un training, unde au testat și exersat metoda de realizare a interviurilor personale asistate de computer CAPI (Computer-assisted personal interviewing).
28.09.2021
Schimb de experiență între Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova și Biroul Central de Statistică al Letoniei privind confidențialitatea datelor în diseminarea informațiilor statistice privind comerțul internațional
La data de 16 septembrie curent a avut loc o întrunire online între reprezentanții Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova și Anželika Pavlova, reprezentanta Oficiului de Statistică al Letoniei. În cadrul ședinței a fost prezentată experiența Letoniei în diseminarea datelor privind comerțul internațional în contextul respectării confidențialității datelor statistice, în conformitate cu cele mai bune practici și standarde ale Uniunii Europene și internaționale.
08.09.2021
(Interviu) Lilian Galer: „Folosirea datelor geospațiale și a instrumentelor GIS de către Biroul Național de Statistică va permite Republicii Moldova să producă și să disemineze statistici integrate locațiilor”
Începând cu mijlocul lunii iunie, 48 de operatori de teren colectează date pentru a actualiza hărțile digitale ale Republicii Moldova, astfel Biroul Național de Statistică contribuie la crearea unei baze de date geostatistice la nivel de adresă.
30.07.2021
A avut loc cea de-a patra reuniune a Comitetului Director al proiectului „Asistență Tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană
Reprezentanți ai Biroului Național de Statistică, ai Agenției Servicii Publice, ai Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ai Oficiilor de Statistică din Italia, Polonia și Danemarca, precum și experți ai proiectului au participat miercuri, 28 iulie, la cea de-a patra reuniune a Comitetului Director (proiect ParStat).
20.07.2021
Proiectul UE „ParStat” angajează Designer Grafic pentru a sprijini Biroul Național de Statistică în revizuirea și îmbogățirea identității vizuale a instituției și dezvoltarea de produse de branding
Proiectul finanţat de UE „Asistenţă tehnică pentru susţinerea Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova” (ParStat) este în căutarea experților naţionali de înaltă calificare pentru funcția de Designer Grafic pentru a sprijini Biroul Național de Statistică în revizuirea și îmbogățirea identității vizuale a instituției și dezvoltarea de produse de branding, în conformitate cu legislația națională și cele mai bune standarde europene aplicate de alte oficii naționale de statistică.
29.06.2021
Schimb de experiență între Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova și Oficiul de Statistică al Lituaniei
În perioada 15-18 iunie, mai mulți statisticieni din cadrul Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova și Oficiului de Statistică al Lituaniei s-au întrunit în regim online pentru a-și împărtăși experiența privind structura și funcționarea sistemului statistic național, cu accent pe aspecte legale care identifică și reglementează activitatea oficiilor naționale de statistică și a altor producători de statistici oficiale din țările respective.
10.06.2021
Funcționarii Biroului Național de Statistică, instruiți să utilizeze noi instrumente digitale
În perioada 24-28 mai curent, angajații Direcției Generale tehnologii informaționale a Biroului Național de Statistică, precum și statisticieni de la BNS, au participat la un atelier de lucru, în care au fost instruiți privind utilizarea unor tehnologii de tip open source cu ajutorul cărora se analizează și procesează datele într-un sistem centralizat și standardizat.
03.06.2021
Intensificarea colaborării în domeniul informațiilor geospațiale în scopul consolidării statisticilor oficiale
Biroul Național de Statistică, Agenția Relații Funciare și Cadastru și Departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publice colaborează în domeniul accesării datelor geospațiale necesare dezvoltării Sistemului Informațional Geografic (GIS) al BNS.
14.05.2021
Oleg Cara: „În ultimii ani, Biroul Național de Statistică a demarat o serie de activități pentru a moderniza producția și diseminarea informației statistice în corespundere cu standardele internaționale și europene”
Interviu cu Oleg Cara, Director general al Biroului Național de Statistică.
31.05.2021
Mai mulți funcționari ai Biroului Național de Statistică își îmbunătățesc competențele profesionale prin studierea limbii engleze
Timp de trei luni 60 de angajați ai Biroului Național de Statistică au învățat și și-au îmbunătățit cunoștințele de limbă engleză, grație proiectului „Asistență Tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.
30.03.2021
Expert în managementul calității pentru statistici oficiale
Proiectul finanţat de UE „Asistenţă tehnică pentru sprijinirea Biroului Naţional de Statistică din Republica Moldova” este în căutarea unor candidați cu înaltă calificare pentru postul de Expert în managementul calității pentru statistici oficiale.
30.03.2021
Expert în comunicare și vizibilitate pentru statistici oficiale
Proiectul finanţat de UE „Asistenţă tehnică pentru sprijinirea Biroului Naţional de Statistică din Republica Moldova” este în căutarea unor candidați cu înaltă calificare pentru postul de Expert în comunicare și vizibilitate pentru Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova.
22.03.2021
Cooperare între BNS și CNAS în vederea implementării metodologiei Sistemului European de statistici integrate în protecția socială
Biroul Național de Statistică și Casa Națională de Asigurări Sociale s-au întrunit pe data de 16 martie curent, întru-un atelier de lucru, desfășurat online, pentru a discuta posibilitatea furnizării datelor referitoare la domeniul protecției sociale în conformitate cu metodologia Sistemului European de statistici integrate privind protecția socială.
22.02.2021
Posturi pentru asistarea Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova în implementarea Sistemului Informațional Automatizat Integrat revizuit în vederea asigurării standardizării proceselor statistice
Proiectul finanţat de UE „Asistenţă tehnică pentru susţinerea Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova” este în căutarea experților naţionali de înaltă calificare pentru două posturi cu normă întreagă pe termen fix: Frontend Developer (A) şi Backend Developer (B) pentru dezvoltarea şi implementarea Sistemului Informațional Automatizat Integrat în cadrul Biroului Naţional de Statistică din Republica Moldova.
13.01.2021
Proiectul UE „ParStat” angajează Designer Grafic pentru a sprijini Biroul Național de Statistică în revizuirea și îmbogățirea identității vizuale a instituției și dezvoltarea de produse de branding
Proiectul finanţat de UE „Asistenţă tehnică pentru susţinerea Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova” este în căutarea experților naţionali de înaltă calificare pentru funcția de Designer Grafic pentru a sprijini Biroul Național de Statistică în revizuirea și îmbogățirea identității vizuale a instituției și dezvoltarea de produse de branding, în conformitate cu legislația națională și cele mai bune standarde europene aplicate de alte oficii naționale de statistică.
02.12.2020
Expert IT pentru asistarea Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova pentru elaborarea unui document conceptual privind Sistemul Informatic Integrat Automat
Proiectul finanţat de UE „Asistenţă tehnică pentru sprijinirea Biroului Naţional de Statistică din Republica Moldova” este în căutarea unor candidați cu înaltă calificare pentru elaborarea unui document conceptual privind Sistemul Informatic Integrat Automat care urmează să fie dezvoltat pentru Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova.
30.11.2020
Posturi pentru asistarea BNS în implementarea Sistemului Informațional Automatizat Integrat revizuit în vederea asigurării standardizării proceselor statistice
Proiectul finanţat de UE „Asistenţă tehnică pentru susţinerea Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova” este în căutarea experților naţionali de înaltă calificare pentru două posturi cu normă întreagă pe termen fix: Frontend Developer şi Backend Developer pentru dezvoltarea şi implementarea Sistemului Informațional Automatizat Integrat în cadrul Biroului Naţional de Statistică din Republica Moldova.
26.11.2020
Apel pentru exprimarea interesului în proiectarea și elaborarea unui nou site web pentru Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova
Proiectul finanţat de UE „Asistenţă tehnică pentru sprijinirea Biroului Naţional de Statistică din Republica Moldova” (ParStat) este în căutarea unei companii naţionale/consorţiu de înaltă calificare pentru reproiectarea şi dezvoltarea website-ului Biroului Naţional de Statistică din Republica Moldova (BNS) prin aplicarea unui nou design receptiv, utilizând cele mai bune practici și exemple de pe site-urile Birourilor Naționale de Statistică din alte țări și ținând cont de nevoile specifice ale BNS.
17.11.2020
Proiectul UE „ParStat” angajează Consultant în domeniul juridic și Consultant în domeniul resurselor umane pentru prestarea serviciilor de consultanță BNS
Proiectul este finanțat de UE și implementat de un consorțiu condus de Societatea Geografică Italiană în parteneriat cu Institutul Național de Statistică al Italiei, Poloniei și Danemarcii.
13.11.2020
Proiectul UE „ParStat” angajează profesori de limba engleză pentru personalul BNS
Profesorii selectați vor fi contractați pentru organizarea și predarea cursurilor de limba engleză angajaților Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova. Cursurile au scopul de a îmbunătăți competențele în limba engleză, pentru a le sprijini accesul la resursele online europene și internaționale legate de statisticile oficiale, capacitatea lor de a scrie în engleză și de a facilita participarea lor la evenimente legate de statistici în care este necesară utilizarea limbii engleze.
08.10.2020
Întâlnirea conducerii BNS cu reprezentanții Delegației UE și experții proiectului „ParStat” privind rezultatele implementării proiectului și prioritățile ulterioare
Conducerea Biroului National de Statistică, reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, dar și experți ai proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Asistență tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova”, s-au întâlnit la 8 octombrie, curent, on-line, pentru a discuta despre mersul implementării proiectului ParStat: rezultate, așteptări și provocări ulterioare.
21.08.2020
Comitetul de coordonare al proiectului finanțat de Uniunea Europeană „ParStat” s-a întâlnit în cea de-a doua reuniune
La 30 iulie 2020 a avut loc cea de-a doua reuniune a Comitetului de coordonare al proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Asistență tehnică pentru sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova” (proiectul ParStat). În contextul pandemiei de Covid-19 întâlnirea a avut loc online.
29.01.2020
Trei misiuni de asistență ale experților în cadrul proiectului “Sprijin pentru statistică în cadrul Reformei Administraţiei Publice”
În perioada 20-24 ianuarie curent, la Biroul Național de Statistică s-au desfășurat câteva misiuni de asistență tehnică în cadrul Proiectului Uniunii Europene "Sprijin pentru statistică în cadrul Reformei Administrației Publice" ale experților internaționali, Mauro BRUNO, Giorgia SIMEONI și Giovanna BRANCATO.
20.12.2019
La BNS are loc prima misiune privind acordarea de asistență la actualizarea eșantionului principal
În perioada 16-20 decembrie curent, la Biroul Național de Statistică se desfășoară prima misiune, din cele patru preconizate, a expertului internațional în eșantionare Giulio Barcaroli, fost șef al serviciului Metode, Instrumente și Suport Metodologic în cadrul Institutului Național de Statistică din Italia.
 
 
Referințe utile
Flag_of_Europe.png
Italian_society.png
ISTAT.png
Italian_society.png
Statistics_Denmark.png
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  Raportare electronică  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
45384 vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2022 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare | Protecția datelor cu caracter personal
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran