Activitățile de pregătire către Recensământul populației și locuințelor din anul 2024, discutate în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru Recensământul populației și locuințelor

https://statistica.gov.md/index.php/ro/activitatile-de-pregatire-catre-recensamantul-populatiei-si-locuintelor-din-12_60807.html

La data de 21 noiembrie curent, s-a desfășurat ședința ordinară a Comisiei naționale pentru Recensământul populației și locuințelor (RPL) din anul 2024, prezidată de Artur Mija, secretarul general al Guvernului și Președinte al acestei Comisii.

La data de 21 noiembrie curent, s-a desfășurat ședința ordinară a Comisiei naționale pentru Recensământul populației și locuințelor (RPL) din anul 2024, prezidată de Artur Mija, secretarul general al Guvernului și Președinte al acestei Comisii.

La deschiderea ședinței, secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a reiterat importanța recensământului care va oferi date statistice importante pentru dezvoltarea unor politici publice eficiente, iar implicarea activă și contribuția autorităților publice centrale și locale, organizațiilor societății civile, instituțiilor mass-media și altor parteneri naționali și internaționali va avea un rol cheie în realizarea acestui exercițiu de mare amploare și semnificație națională, asigurând și prezentarea informației despre populația Republicii Moldova, comparabile pe plan internațional.

În cadrul ședinței, directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, a prezentat membrilor Comisiei raportul privind realizarea Recensământului de probă al populației și locuințelor care a avut loc în perioada 28 august-10 octombrie anul curent. Directorul general al BNS a trecut în revistă acțiunile realizate privind desfășurarea Recensământului de probă. De asemenea, a subliniat că Recensământul de probă a ajutat la înțelegerea mai bună a provocărilor și obstacolelor posibile în desfășurarea Recensământului din anul viitor, astfel asigurând o calitate înaltă a informațiilor colectate.

Prezenți la întrunire, directorul Executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor și directorul de programe „Expert-Grup”, Marina Soloviova, au prezentat rezultatele evaluării independente a procesului de pilotare în Republica Moldova a recensământului populației și locuințelor. Experții au prezentat constatările și recomandările pentru îmbunătățirea organizării recensământului care va avea loc în anul 2024 cu referire la chestionarele de recensământ, recrutarea și instruirea personalului temporar, acțiunile de informare și comunicare, echipamentele, aplicațiile, aspectele de securitate și modul de colectare a datelor ș.a.

Ca rezultat al concluziilor trasate după desfășurarea recensământului de probă, membrii Comisiei au decis asupra activităților care urmează a fi întreprinse privind lucrările de pregătire pentru RPL 2024, în special suportul necesar din partea autorităților publice centrale și locale pentru buna pregătire și organizare a RPL de bază .

Un alt subiect important abordat la această ședință s-a referit la proiectele chestionarelor pentru RPL 2024. Directorul general, Oleg Cara, a prezentat ajustările propuse la subiectele și variabilele recensământului din 2024, pe baza rezultatelor Recensământului de probă. În urma discuțiilor pe acest subiect, membrii Comisiei au susținut propunerile Biroului Național de Statistică privind definitivarea chestionarele de recensământ.

Referitor la cel de-al treilea subiect de pe agenda ședinței, membrii Comisiei au discutat proiectul hotărârii Guvernului cu privire la data de referință a Recensământului populației și locuințelor în anul 2024 și a perioadei de colectare a datelor de recensământ. Proiectul mai stabilește că datele vor fi colectate prin recenzarea (intervievarea) persoanelor care fac obiectul recensământului, cu utilizarea dispozitivelor electronice. De asemenea, în cadrul recensământului vor fi utilizate sursele de date administrative și private.

22.11.2023

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md