BNS a desfășurat o ședință de consultare publică a proiectului Programului de lucrări statistice pentru anul 2025

https://statistica.gov.md/index.php/ro/bns-a-desfasurat-o-sedinta-de-consultare-publica-a-12_61405.html

Biroul Național de Statistică a organizat astăzi, 19 iulie, o ședință de consultare publică cu privire la proiectul hotărârii de Guvern referitoare la aprobarea Programului de lucrări statistice pentru anul 2025.

Biroul Național de Statistică (BNS) a organizat astăzi, 19 iulie, o ședință de consultare publică cu privire la proiectul hotărârii de Guvern referitoare la aprobarea Programului de lucrări statistice (PLS) pentru anul 2025.

„Informațiile statistice relevante, fiabile și oportune sunt imperative pentru procesul de luare a deciziilor bazate pe evidențe, indiferent de domeniul sau sectorul de politici. Datelor statistice le revine rolul central în actul de guvernare, inclusiv în asigurarea cu informații statistice de calitate, necesare pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea implementării politicilor economice, sociale și de mediu, a deciziilor autorităților publice centrale și locale, ale mediului de afaceri, pentru elaborarea cercetărilor științifice, precum și pentru informarea societății în ansamblu”, a menționat în cuvântul de deschidere dl Oleg Cara, directorul general al BNS.

Proiectul PLS 2025 este elaborat întru reglementarea activității de producție și deisemnare a statisticilor oficiale, care necesită planificare și coordonare minuțioasă în vederea asigurării, relevanței și a fiabilității statisticilor. Totodată, este necesară asigurarea unei sarcini de răspuns neexcesive asupra respondenților și în acest scop a evitării solicitărilor duble de date de la respondenți, utilizării surselor de date administrative relevante pentru elaborarea statisticilor oficiale, rezultate în final în eficientizarea activității statistice.

PLS este inerent în activitatea staistică pentru a asigura întreaga societate cu informație statistică relevantă, fiabilă, oportună, comparabilă în timp și la nivel internațional, în special cel european, în domeniul economic, social, demografic și de mediu.

Importanța producerii de către BNS a unor statistici naționale comparabile cu cele europene a crescut în contextul amplificării aspirațiilor Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană (UE) și obținerii statutului de țară candidat pentru aderare la UE.

La ședința de consultare publică, care s-a desfășurat în format on-line, au participat peste 100 persoane – reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai instituțiilor de cercetare științifică și de învățământ, ai sindicatelor, patronatelor și ai altor organizații ale societății civile.

Proiectul PLS pentru anul 2025 poate fi consultat online pe platforma particip.gov.md, iar comentarii pot fi transmise până la 25 iulie curent.

Materiale aferente:

19.07.2024

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md