Dialog cu partenerii de dezvoltare în cadrul Consiliului Sectorial de Asistență Externă în domeniul statisticii oficiale

https://statistica.gov.md/index.php/ro/dialog-cu-partenerii-de-dezvoltare-in-cadrul-consiliului-sectorial-12_61559.html

În calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii oficiale și coordonator al Sistemului Statistic Național, Biroul Național de Statistică a fost gazda ședinței Consiliului Sectorial de Asistență Externă (CSAE) în domeniul statisticii oficiale.

În calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii oficiale și coordonator al Sistemului Statistic Național, Biroul Național de Statistică (BNS) a fost gazda ședinței Consiliului Sectorial de Asistență Externă (CSAE) în domeniul statisticii oficiale.

În cadrul evenimentului au fost abordate aspecte ale programării și monitorizării sectoriale a proiectelor și programelor de asistență externă pentru dezvoltarea statisticii oficiale.

La ședința CSAE, desfășurată la sediul BNS și moderată de Oleg Cara, Director general al BNS, Președinte al Consiliului, au participat Yeşim Oruç, Coordonatoare rezidentă a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Republica Moldova și Co-președinte al CSAE, Karina Nersesyan, Reprezentată UNFPA Moldova și ceilalți membri ai CSAE.

Principalele subiecte discutate la ședință au fost: asistența tehnică în domeniul statisticii oficiale oferită de partenerii de dezvoltare în perioada 2023-2024 și prioritățile emergente ale statisticii moldovenești, în special în procesul de integrare europeană, și asistența necesară. Prezentările BNS făcute la ședința CSAE pot fi vizualizate mai jos.

Directorul general al BNS, Oleg Cara, a menționat că realizarea cu succes a multiplelor activități, printre care desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din 2024, modernizarea proceselor statistice, alinierea în continuare a statisticii naționale la standardele internaționale, în special cele europene, realizarea activităților de pregătire și desfășurare a screening-ului bilateral pentru Capitolul 18 ”Statistici” a fost posibilă grație colaborării reușite dintre BNS și partenerii naționali și cei internaționali. Oleg Cara a adresat mulțumiri partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat în vederea dezvoltării statisticii naționale și pentru interesul constant manifestat față de activitatea desfășurată de BNS și a sistemului statistic național (SSN) în general. Directorul general al BNS și-a exprimat convingerea că în procesul de dezvoltare în continuare a SSN conform rigorilor internaționale, în special a celor europene, cooperarea cu partenerii de dezvoltare este esențială și de o necesitate absolută, manifestându-și speranța că această colaborare fructuoasă va fi în continuă ascensiune.

Coordonatoare rezidentă a ONU în Moldova, Yeşim Oruç, a expus aprecierea eforturilor și progreselor BNS în vederea asigurării utilizatorilor interni și externi cu statistici de calitate, comparabile la nivel internațional, și a dat asigurări că pentru agențiile ONU în Republica Moldova, sprijinul BNS în parcursul de modernizare a statisticii naționale continuă a fi o prioritate.

Partenerii de dezvoltare au felicitat BNS pentru succesele remarcabile obținute în anii 2023-2024, în special privind realizarea cu succes a Recensământului Populației și Locuințelor 2024 și progresul marcant obținut în procesul pregătirilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană (UE). Mai mulți reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, participanți la întrunire, au menționat că BNS este un partener de încredere și și-au reconfirmat angajamentul de a susține BNS și sistemul statistic național în ansamblu, în continuare, în scopul dezvoltării și modernizării statisticii oficiale, astfel încât datele statistice să fie utilizate de factorii de decizie pentru îmbunătățirea vieții oamenilor.

Din CSAE fac parte reprezentanți ai BNS, Cancelariei de Stat, Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Delegației UE în Republica Moldova (RM), Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Fondului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru Femei (UN Women), Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Fondului Monetar Internațional (FMI), Oficiului Băncii Mondiale (WB), Biroului de Cooperare al Elveției și Reprezentanței Ambasadei Elveției în RM, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei în RM (GIZ), Ambasadei Indiei în România și RM, și Ambasadei României în RM.

CSAE își desfășoară activitatea în corespundere cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 377/2018 privind Reglementarea cadrului instituțional și mecanismul de coordonare și management al asistenței externe, cu modificările ulterioare și a Hotărârii Guvernului nr. 458/2019 cu privire la unele măsuri de eficientizare a mecanismului menționat și modificarea unor hotărâri ale Executivului.

Pe site-ul BNS, la rubrica Colaborare internațională, pot fi găsite mai multe informații dedicate CSAE și proiectelor de asistență tehnică finanțate de partenerii de dezvoltare.

Prezentări:

06.12.2024

© 2025. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md