În procesul de pregătire a Recensământului populației și locuințelor (RPL) din 2024, BNS preia cele mai bune practici internaționale

https://statistica.gov.md/index.php/ro/in-procesul-de-pregatire-a-recensamantului-populatiei-si-locuintelor-12_60483.html

În marja pregătirilor pentru desfășurarea recensământului populației și locuințelor din anul 2024, Biroul Național de Statistică găzduiește în perioada 10-14 iulie curent misiunea de lucru a expertei internaționale Tiziana Tuoto. Experta va acorda asistență metodologică, împărtășind cele mai bune practici europene în vederea desfășurării Anchetei Post-Recenzare.

În marja pregătirilor pentru desfășurarea recensământului populației și locuințelor din anul 2024, Biroul Național de Statistică (BNS) găzduiește în perioada 10-14 iulie curent misiunea de lucru a expertei internaționale Tiziana Tuoto. Experta va acorda asistență metodologică, împărtășind cele mai bune practici europene în vederea desfășurării Anchetei Post-Recenzare (APR).

Ancheta Post-Recenzare este o metodă de evaluare independentă a unui recensământ. Ea presupune o numărare repetată a populației de la recensământ în baza unui eșantion reprezentativ și aleatoriu, urmată de o potrivire a fiecărei unități recenzate cu informațiile colectate în cadrul recensământului propriu-zis.

În prima zi de lucru, experta a discutat cu echipa BNS despre determinarea variabilelor necesare pentru a fi incluse în APR, metodele de determinare a subacoperirii și supraacoperirii, dar și despre design-ul chestionarului APR pentru măsurarea acoperirii și erorilor de măsurare. În context, experta a prezentat recomandările internaționale și practica țărilor europene privind aceste aspecte la desfășurarea APR.

Agenda de lucru pentru următoarele zile mai conține subiecte specifice APR precum strategia de eșantionare a sectoarelor de recensământ ce vor participa în cadrul APR pilot, definirea strategiei de potrivire a datelor colectate în RPL pilot și APR pilot (eng. linkage) și prezentarea soft-ului pentru potrivirea observațiilor (eng. record linkage).

În cadrul sesiunilor de lucru vor mai fi abordate subiecte care vizează analiza surselor de date administrative (SDA), geospațiale și private deținute la moment de către BNS, stabilirea procedurii de verificare a calității SDA la nivelul sursei, precum și de verificare a calității în baza metadatelor ș.a.

Informăm că realizarea obiectivelor și a acțiunilor privind organizarea recensământului din 2024 este susținută de Uniunea Europeană, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, precum și de alți parteneri de dezvoltare.

12.07.2023

© 2025. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md