Întâlnirea cu reprezentanți ai companiilor sociologice în contextul desfășurării Recensământului populației și locuințelor 2024 organizată la BNS

https://statistica.gov.md/index.php/ro/intalnirea-cu-reprezentanti-ai-companiilor-sociologice-in-contextul-desfasurarii-12_61260.html

La data de 24 mai curent reprezentanții Biroului Național de Statistică s-au întîlnit cu reprezentanții mai multor companii și instituții care realizează studii sociologice și demografice pentru a discuta despre desfășurarea Recensământului populației și locuințelor (RPL) 2024 în Republica Moldova.

La data de 24 mai curent reprezentanții Biroului Național de Statistică s-au întâlnit cu reprezentanții mai multor companii și instituții care realizează studii sociologice și demografice pentru a discuta despre desfășurarea Recensământului populației și locuințelor (RPL) 2024 în Republica Moldova.

Discuțiile au fost axate pe schimbul de opinii despre modul de organizare și desfășurare a RPL 2024, inclusiv pe baza experienței proprii de participare la recensământ în calitate de respondenți. Participanții au fost interesați de provocările BNS în organizarea și monitorizarea activității de recenzare, care cuprinde peste 4000 de personal de recensământ, abordarea situațiilor dificile de recenzare cauzate de reticența unor categorii specifice de populație, metodele de verificare a calității lucrărilor de recenzare și alte aspecte care sunt comune și pentru activitatea sociologilor în derularea sondajelor de opinie, deși la o altă scară. De asemenea, reprezentanții companiilor și instituțiilor, participanți la discuție au făcut mai multe propuneri în vederea îmbunătățirii în continuare a comunicării despre recensământ pentru asigurarea participării mai active a populației la acest exercițiu important de amploare națională.

Pe de altă parte, în cadrul întîlnirii, BNS a familiarizat participanții cu principalele aspecte legate de procesul de organizare și desfășurare a RPL 2024, inclusiv abordările inovative și metodele  moderne de colectare a datelor cu utilizarea dispozitivelor electronice și sistemului de informații geografice (GIS),  utilizarea datelor administrative la etapa de procesare a datelor, măsurile de securitate și protecție a datelor cu caracter personal, baza legală și națională, cadrul internațional în baza căruia se realizează RPL 2024.

Totodată, au fost comunicate detalii despre etapele de elaborare a chestionarelor de recensământ, fiind subliniat faptul că consultarea și definitivarea acestora a fost realizată în baza propunerilor și recomandărilor diferitor grupuri de utilizatori printre care autorități publice centrale și locale, mediul academic și societatea civilă, experți și parteneri de dezvoltare, peste 70% din întrebările din chestionare fiind similare cu cele de la recensământul din 2014 – pentru asigurare a  comparabilității temporale a rezultatelor recensămintelor.

Participanții au fot informați mai detaliat despre diverse aspecte ale campaniei naționale de informare a populației și conștientizare a importanței Recensământului 2024, desfășurată de către BNS, cu suportul partenerilor naționale și internaționali, care include o diversitate de canale de  promovare, inclusiv: TV/radio, stradală, printată, în transportul public, pe rețelele sociale, parteneriate etc.

A fost subliniat rolul important în organizarea și promovarea RPL care revine partenerilor BNS: Comisia națională și comisiile teritoriale de recensământ, organizațiile etnoculturale, mediatori comunitari romi, autoritățile administrației publice centrale și locale, mass-media, universitățile și alțe instituții și organizații, care acordă suport și s-au alăturat campaniei de comunicare și promovare a acestui exercițiu de importanță națională.

Un alt aspect abordat în cadrul discuțiilor s-a referit la programul de diseminare a datelor RPL 2024. Astfel, a fost menționat că, programul are drept obiectiv asigurarea accesului larg la datele de recensământ pentru utilizarea extinsă a acestora și diseminarea datelor relevante în timp util. Rezultatele Recensământului urmează a fi diseminate conform termenelor stipulate în Hotărârea Guvernului nr. 951/2022: datele preliminare după 6 luni de la încheierea recenzării, rezultatele finale succinte după 12 luni și rezultatele finale desfășurate după 18 luni.

La final, participanții au purtat discuții cu privire la oportunitățile de colaborare pe perioada desfășurării Recensământului populației și locuințelor 2024 și de post-recenzare, în special privind promovarea participării active a populației la  recensământ pentru realizarea cu succes a acestui exercițiu important pentru țară, fiecare localitate și locuitor al țării.

24.05.2024

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md