În ședința Guvernului din 23.12.2024 a fost aprobat Programul Lucrărilor Statistice (PLS) pentru anul 2025. PLS este un document de planificare a activității statistice și reprezintă instrumentul de bază prin care Biroul Național de Statistică (BNS), în calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii oficiale, în comun cu alți producători de statistici oficiale, realizează producerea statisticilor în vederea asigurării utilizatorilor cu informații statistice relevante și fiabile.
Conform PLS pentru anul 2025, Biroul Național de Statistică va realiza 123 de lucrări statistice, precum și va elabora comunicate și publicații statistice conform calendarului de diseminare. De asemenea, se prevede transmiterea în adresa organizațiilor internaționale, inclusiv Eurostat a seturilor complexe de date incluse în peste 120 chestionare. Totodată, alte 128 de titluri de informații statistice și administrative urmează să fie furnizate către BNS de diverse autorități.
În comparație cu PLS din 2024, noul Program prevede includerea a cinci lucrări noi: diseminarea rezultatelor finale ale Recensământului populației și locuințelor 2024, realizarea cercetărilor privind activitățile copiilor, numărul imigranților și beneficiarilor de protecție internațională privind sănătatea, și utilizarea timpului.
Suplimentar, „pentru extinderea elaborării statisticilor oficiale și eficientizarea utilizării resurselor disponibile, Programul include nouă lucrări experimentale, care reprezintă inovații în procesul de producție statistică, utilizând noi metode și surse de date”, a menționat Oleg Cara, Director general al Biroului Național de Statistică (BNS), în cadrul ședinței Guvernului.
Cele 10 tipuri de statistici experimentale (statistici care reprezintă inovații în procesul de producție statistică (obținute în bază de surse și metode noi) pentru anul 2025 includ lucrări privind: (i) contul economic al emisiilor în aerul atmosferic; (ii) calculele pentru Balanța energetică în baza surselor de date alternative; (iii) Indicele Prețului de Consum pentru produsele alimentare, în baza surselor de date alternative; (iv) activitatea filialelor străine (FATS (eng. foreign affiliates statistics) în Republica Moldova; (v) calcule pentru statistica salariaților și câștigurilor salariale cu utilizarea surselor de date administrative (SDA); (vi) elaborarea datelor pentru statistica educației cu utilizarea SDA, în special celor deținute de Ministerul Educației și Cercetării; (vii) elaborarea datelor privind statistica contravențiilor, în baza noilor SDA; (viii) realizarea anchetei statistice vizând transportul rutier de mărfuri (ASTRM) pe baza noilor unități statistice (vehiculelor); (ix) lucrul asupra tabelului resurse-utilizări; (x) Antreprenoriatul feminin.
Informația prezentată ca urmare a îndeplinirii PLS 2025 va contribui la sporirea capacității autorităților publice centrale și locale în ceea ce privește elaborarea, monitorizarea și evaluarea realizării politicilor, proiectelor naționale, sub-naționale și sectoriale, oferind un suport informațional sporit pentru mediul de afaceri, cel academic, instituțiile de cercetare precum și pentru societatea civilă în ansamblu, a subliniat Oleg Cara în cadrul prezentării proiectului în cadrul ședinței nominalizate a Guvernului.
PLS 2025 a fost supus consultărilor publice, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, instituțiilor de cercetare științifică și de învățământ, sindicatelor, patronatelor și ale societății civile, în cadrul căreia reprezentanți ai mai multor instituții publice au venit cu propuneri.
Proiectul definitivat al PLS 2025 a fost examinat și avizat pozitiv în cadrul ședinței Consiliului Național pentru Statistică din 21.11.2024.
Mai multe detalii privind PLS 2025 găsiți în Nota de fundamentare.