Anunț privind consultarea publică a chestionarului Anchetei Postrecenzare pentru Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2024

https://statistica.gov.md/ro/anunt-privind-consultarea-publica-a-chestionarului-anchetei-postrecenzare-pentru-12_61325.html

Biroul Național de Statistică anunță despre consultarea publică a chestionarului Anchetei Postrecenzare pentru Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2024

În temeiul art. 11 din Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional și pct. 15 din Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 967/2016 „Cu privire la mecanismul de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional”, Biroul Național de Statistică (BNS), în calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii, propune spre consultări publice proiectul Anchetei Postrecenzare a Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2024.

Recensământul Populației și Locuințelor (recensământ sau RPL) are drept scop oferirea informațiilor de interes public despre populația rezidentă pe teritoriul țării și locuințele acesteia pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor statului, argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, cercetarea științifică și dezvoltarea mediului de afaceri etc.

Ancheta Postrecenzare (APR) include un subset  de întrebări din chestionarele utilizate la recensământ și este realizată pe un eșantion reprezentativ din populația de recensământ, urmată de o comparare a fiecărei persoane recenzate în APR cu informația obținută în recensământ. Prin intermediul acestei anchete va fi măsurat, în special, gradul de acoperire a populației cu reședința obișnuită, dar și precizia unor date colectate la recensământ.

Proiectul chestionarului APR a fost elaborat în temeiul art. 18 (1) din Legea nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, în conformitate cu prevederile p.30 din Anexa 5 la Hotărârea Guvernului nr. 951 din 28.12.2022 cu privire la organizarea și efectuarea recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova în anul 2024.

Organizarea și efectuarea Anchetei Postrecenzare se realizează în corespundere cu Legea nr. 231 din 28.07.2022 privind recensământul populației și locuințelor, precum și în conformitate cu  recomandările Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite în domeniul recensământului populației și locuințelor.

Realizarea APR este efectuată cu suportul Comisiei naționale pentru recensământul populației și locuințelor, al comisiilor teritoriale pentru recensământ, al autorităților administrației publice centrale și locale, al altor instituții publice și entități.

Proiectul chestionarelor APR:

Comentariile și propunerile privind proiectul APR rugăm să fie expediate, până la data de 02.07.2024, la adresa electronică moldstat@statistica.gov.md, cu copie la rpl2024@statistica.gov.md.

19.06.2024

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md