În perioada 28 august-10 octombrie 2023, în Republica Moldova se va desfășura recensământul de PROBĂ al populației și locuințelor în 11 localități din țară.
În acest context, la data de 28 iulie curent, Biroul Național de Statistică a inițiat prima rundă de instruiri destinate managerilor de recensământ ai organelor teritoriale de statistică (OTS). Colaboratorii OTS, prin intermediul managerilor de recensământ, urmează să organizeze și să gestioneze lucrările de pregătire și desfășurare a recensământului în teritoriu, inclusiv să gestioneze instruirea și activitatea supervizorilor și recenzorilor, aceștia din urmă asigurând colectarea datelor de recensământ.
În cadrul instruirii, participanții au fost familiarizați cu diverse aspecte privind organizarea și desfășurarea recensământului de probă, dar și a recensământului propriu-zis, inclusiv cadrul normativ, scopul și obiectivele, condițiile și termenele de angajare a personalului temporar. De asemenea, a fost prezentat și discutat planul de lucru în care sunt trasate sarcinile concrete ale tuturor categoriilor de personal temporar de recensământ - managerilor de recensământ, supervizorilor și recenzorilor.
În timpul discuțiilor s-a menționat despre suportul Comisiilor teritoriale pentru recensământul populației şi locuințelor în organizarea RPL de probă, inclusiv identificarea și recrutarea personalului temporar de recensământ, asigurarea cu săli pentru desfășurarea instruirilor, informarea populației privind organizarea recensământului de probă, asigurarea unei colaborări eficiente cu gestionarii fondului locativ etc.
Recensământul de probă este o etapă importantă în pregătirea recensământului propriu-zis din anul 2024. Acesta are drept scop verificarea tuturor activităților/procedurilor de recensământ precum metodologia, modul în care s-a realizat sectorizarea teritoriului, conținutul chestionarelor de recensământ, modul de organizare a instruirilor și conținutul acestora, procesul de colectare, înregistrare, stocare și prelucrare a datelor, măsurile de protecție a datelor individuale, evaluarea resurselor IT necesare, reacția populației și altele.
Recensământul Populației și Locuințelor (de probă) este realizat de Biroul Național de Statistică și cu susținerea financiară și tehnică a Uniunii Europene, Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și altor parteneri de dezvoltare.