Biroul Național de Statistică este gazda Atelierului de lucru internațional de nivel înalt cu tematica „Statistica oficială modernă în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”

https://statistica.gov.md/ro/biroul-national-de-statistica-este-gazda-atelierului-de-lucru-12_60957.html

În perioada 20-21 februarie 2024 țara noastră găzduiește Atelierul de lucru internațional de nivel înalt cu tematica „Statistica oficială modernă în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Alinierea cu succes a domeniului statistic național la acquis-ul Uniunii Europene și punerea în aplicare a Codului de bune practici al statisticilor europene sunt acțiuni extrem de importante ce trebuie realizate de către Republica Moldova pentru continuarea cu succes a negocierilor de aderare la comunitatea europeană.

În acest context, în perioada 20-21 februarie 2024 țara noastră găzduiește Atelierul de lucru internațional de nivel înalt cu tematica „Statistica oficială modernă în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”. Workshop-ul este organizat de Biroul Național de Statistică (BNS) al Republicii Moldova în colaborare cu Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Evenimentul întrunește peste 70 de participanți, reprezentanți la nivel înalt ai Guvernului Republicii Moldova și Eurostat, reprezentanți ai autorităților publice centrale și altor instituții din țara noastră, precum și manageri de rang înalt din cadrul Oficiilor Naționale de Statistică din 14 țări, inclusiv: Albania, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.

În discursul de debut al evenimentului, Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, a subliniat că „Dincolo de necesitatea adaptării statisticii naționale la standardele UE, cu cât vom avea date mai multe și mai calitative, vom spori transparența procesului de negocieri în raport cu societatea și vom putea, pe intern, să monitorizăm și să evaluăm progresul iar, la nevoie, să facem ajustările și optimizările generale, inclusiv în alocarea de resurse”.

Oleg Cara, directorul general al BNS, a menționat că ”Statistica reprezintă unul dintre pilonii bunei guvernări. Anume statisticii îi revine misiunea de a susține dezvoltarea durabilă a țării, prin măsurarea fenomenelor și proceselor demografice, economico-sociale, ce țin de protecția mediului, și furnizarea de informații relevante și sigure, în termeni utili. Reprezentând un „bun public”, în societatea contemporană, informația statistică oficială are menirea de a servi întreaga societate, în condiții de maximă transparență, imparțialitate și egalitate pentru toate grupurile țintă de cunoaștere. Totodată, statistica oficială trebuie să se adapteze la schimbările ce au loc în societatea modernă și să se conformeze exigențelor sporite ale acesteia față de informația de calitate conform înaltelor standarde de calitate aplicate pe plan internațional, în speță, standardele UE.”

Totodată, la deschiderea evenimentului reprezentanții Guvernului Republicii Moldova și Uniunii Europene au subliniat rolul statisticii oficiale în societate și necesitatea de modernizare a sistemului statistic național prin efort comun, în vederea alinierii statisticii la cerințele UE de calitate.

În cadrul atelierului de lucru reprezentanții Oficiilor Naționale de Statistică fac schimb de experiență și bune practici privind producerea statisticilor oficiale pentru Sistemul Statistic European. De asemenea, reprezentanții instituțiilor sistemului statistic național primesc suport în vederea îmbunătățirii capacităților pentru a răspunde necesităților Republicii Moldova în procesul de integrare la comunitatea europeană, în special pentru o optimizare cost-eficientă a statisticii oficiale prin utilizarea surselor de date administrative și private, adaptarea metodelor de producere a statisticilor și consolidarea parteneriatelor în domeniul statisticii.

Informăm că, desfășurarea atelierului reprezintă una din acțiunile prevăzute în Planul național de acțiuni pentru aderarea Moldovei la UE pentru anii 2024-2027. Evenimentul a fost finanțat prin intermediul programului TAIEX, instrumentului de Asistență de Pre-Aderare și cu suportul Delegației UE în Republica Moldova.

Mai multe materiale găsiți la Media / Evenimente publice / Seminare şi conferinţe / TAIEX Atelier de lucru „Statistica oficială modernă în contextul aderării la UE”.                    

20.02.2024

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md