BNS a prezentat platforma de diseminare a datelor privind Obiectivele de dezvoltare durabilă 2030 tinerilor și adolescenților din cadrul Comitetului consultativ al ONU

https://statistica.gov.md/ro/bns-a-prezentat-platforma-de-diseminare-a-datelor-privind-12_61231.html

​​​​​​​La data de 10 mai curent Biroul National de Statistică a participat la evenimentul dedicat Obiectivelor de dezvoltare durabilă 2030 pentru Comitetul consultativ al tineretului din Moldova sub egida ONU.

La data de 10 mai curent Biroul National de Statistică (BNS) a participat la evenimentul dedicat Obiectivelor de dezvoltare durabilă 2030 (ODD) pentru Comitetul consultativ al tineretului din Moldova sub egida ONU.

Tinerii și adolescenții prezenți la eveniment au fost familiarizați cu ODD 4 – Educație de calitate, ODD 8 – Muncă decentă și creștere economică, ODD 10 – Reducerea inegalităților și ODD 13 – Acțiune pentru climă. De asemenea, au fost informați despre importanța acestor 4 obiective pentru comunitate și despre faptul cum pot contribui chiar ei la realizarea lor.

În una din sesiunile de informare ale evenimentului, Lilia Racu, șefa Direcției diseminare și comunicare din cadrul BNS, a prezentat platforma de diseminare a datelor privind Obiectivele de dezvoltare durabilă 2030, menționând că aceasta a fost dezvoltată în baza soluției open source Open SDG, și  care este utilizată de peste 20 de țări pentru a disemina indicatorii de monitorizare a ODD.

Reprezentanta BNS a vorbit tinerilor și adolescenților despre etapele naționalizării ODD-urilor, procesul de colectare și diseminarea datelor, lista autorităților și instituțiilor care furnizează date pentru platforma ODD, menționând că Biroul Național de Statistică este autoritatea care coordonează procesul de producere și diseminare a indicatorilor de monitorizare a ODD și asigură diseminarea centralizată a datelor privind dinamica indicatorilor de monitorizare a ODD pe o platformă națională de diseminare.

Totodată, a comunicat modalitățile de accesare a platformei ODD, aceasta fiind accesibilă la linkul https://statisticamd.github.io/sdg-site-moldova/ro/ sau pe pagina Biroului Național de Statistică www.statistica.gov.md, rubrica Obiectivele de dezvoltare durabilă https://statistica.gov.md/ro/obiectivele-de-dezvoltare-durabila-183.html.

Reprezentanta BNS a ținut să sublinieze că la momentul de față în Moldova se desfășoară Recensământul populației și locuințelor, acesta fiind un indicator de monitorizare a Obiectivului de dezvoltare 17 Parteneriate pentru obiective, ce prevede dezvoltarea ca până în 2030, în baza inițiativelor existente, a măsurătorilor progresului privind dezvoltarea durabilă care complementează produsul intern brut, și oferirea suportului pentru dezvoltarea capacităților statistice.

Ținem să informăm că, platforma națională de diseminare a datelor privind indicatorii ODD a fost prezentată oficial în cadrul unui eveniment dedicat planificării activităților de implementare a Agendei 2030 în Republica Moldova, organizat anul curent de Cancelaria de Stat, în parteneriat cu Biroul Național de Statistică și UN Women.

Obiectivele de dezvoltare durabilă sunt un apel universal la acțiune pentru a  pune capăt sărăciei, a proteja planeta, a îmbunătăți viețile și perspectivele tuturor, pretutindeni. Cele 17 Obiective au fost adoptate de toate statele membre ale ONU în 2015, ca parte a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Ținem să menționăm că, BNS organizează periodic întâlniri de familiarizare a studenților și cadrelor didactice din instituțiile de învățământ din țară cu scopul studierii mai bune a necesităților informaționale ale mediului academic, precum și promovarea cunoașterii și utilizării statisticilor oficiale, aceste acțiuni fiind și parte a Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Național, unul din obiective a căreia  este Creșterea culturii statistice, inclusiv printre elevi și studenți.

16.05.2024

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md