Biroul Național de Statistică (BNS), cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD Moldova) și a Inițiativei Oxford în domeniul Sărăciei și Dezvoltării Umane (OPHI), a realizat calculele experimentale ale Indicelui național al sărăciei multidimensionale (ISM), în baza datelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice (CBGC) pentru anul 2022, precum și a elaborat Raportul analitic „Analiza sărăciei multidimensionale în Republica Moldova în anul 2022”.
Procesul de proiectare al ISM național a cuprins mai multe etape, inclusiv ateliere de lucru pentru reprezentanții BNS, ministerelor, altor autorități publice și ai mediului academic cu abordările și bunele practici internaționale, exerciții practice pentru consultarea opiniei grupurilor considerate vulnerabile în contextul Republicii Moldova, sondaje de opinie publică pentru a prioritiza și mai mult dimensiunile sărăciei.
BNS s-a angajat într-un efort comun cu experți ai Inițiativei Oxford pentru efectuarea calculelor experimentale ale ISM prin aplicarea metodei Alkire-Foster, precum și pentru elaborarea proiectului metodologiei pentru calcularea ISM național, aprobată în 2023. În anul 2024, au fost realizate calculeel experimentale ale ISM, fiind elaborat și un raport analitic privind măsurarea sărăciei multidimensionale în Republica Moldova pentru anul 2022. Atât metodologia ISM, cât și raportul menționat, reprezintă baza metodologico-analitică pentru producerea indicatorului de monitorizare a țintei 1.2 din Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 2: Până în 2030, reducerea cu cel puțin jumătate a numărului de bărbați, femei și copii de toate vârstele care trăiesc în sărăcie în toate dimensiunile sale conform definiției naționale. ISM vine să completeze cu date necesare cadrul național de monitorizare a implementării Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, în corespundere cu Hotărârea Guvernului nr. 953/2022.
Indicele național al Sărăciei Multidimensionale privește dincolo de indicatorii monetari, cuprinzând dimensiunile de sănătate, educație, condițiile de trai și ocupare, măsurate prin 11 indicatori specifici, având ca sursă de calcul Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Cansice. Dimensiunile sărăciei, propuse pentru structura Indicelui, au fost identificate în cadrul unui proces consultativ extins. Adoptarea unei abordări multidimensionale pentru măsurarea sărăciei va permite autorităților moldovenești și societății să înțeleagă mai bine prevalența și complexitatea sărăciei la nivel național și regional. Această abordare este esențială în elaborarea politicilor specifice și acțiunilor practice pentru reducerea sărăciei.
Unul din obiectivele elaborării Raportului a fost, pe de o parte, descrierea procesului de elaborare a ISM național, prezentând în detaliu abordarea metodologică aplicată, dimensiunile, indicatorii cu pragurile de deprivare utilizați la estimarea ISM. Pe de altă parte, documentul prezintă rezultatele estimării proporției populației țării, care se află în sărăcie multidimensională și deprivările care o afectează, cu analiza cuprinzătoare a impactului sărăciei asupra acesteia în patru dimensiuni-cheie ale sărăciei: sănătate, educație, condițiile de trai și ocupare. Informațiile și analiza din Raport pot fi utilizate în scopul identificării persoanelor deprivate și grupurilor vulnerabile, alocării de resurse cu impact major asupra sărăciei, coordonării politicilor multisectoriale și gestionarea intervențiilor asupra problemelor identificate, ajustarea politicilor bazate pe dovezi care vor accelera creșterea calității vieții.
La elaborarea calculelor experimentale și a Raportului au contribuit prin colaborare și suport echipa de experți ai Inițiativei Oxford pentru Sărăcie și Dezvoltare Umană, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), ministerele de resort, atât la efectuarea calculelor Indicelui Sărăciei Multidimensionale și interpretarea rezultatelor din perspectiva politicilor împărtășite cu colaboratorii BNS, cât și prin sprijin tehnic și financiar.
Raportul este disponibil pe site-ul BNS www.statistica.gov.md la rubrica Produse și servicii / Statistici experimentale / Măsurarea sărăciei multidimensionale.