BNS avansează în preluarea bunelor practici UE în domeniul statisticii energeticii

https://statistica.gov.md/ro/bns-avanseaza-in-preluarea-bunelor-practici-ue-in-domeniul-12_60425.html

În contextul obligațiunilor Republicii Moldova în calitatea sa de stat membru al Comunității Energetice, precum și a angajamentelor asumate în procesul de integrare europeană a țării noastre, în special a angajamentelor asumate conform Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE), în vederea alinierii la prevederile Regulamentului Comunității Energetice privind statisticile în domeniul energiei, BNS produce regulat și extinde elaborarea și diseminarea indicatorilor vizând consumul de energie.

În contextul obligațiunilor Republicii Moldova în calitatea sa de stat membru al Comunității Energetice, precum și a angajamentelor asumate în procesul de integrare europeană a țării noastre, în special a angajamentelor asumate conform Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE), în vederea alinierii la prevederile Regulamentului Comunității Energetice privind statisticile în domeniul energiei, BNS produce cu regularitate și extinde elaborarea și diseminarea indicatorilor vizând consumul de energie. În această activitate BNS se bucură de sprijinul Uniunii Europene.

Astfel, BNS a găzduit în perioada 22-23 mai curent, misiunea de lucru a expertului internațional din partea programului european EU4Energy, Alenka Kinderman Lončarević, care a avut drept scop împărtășirea celor mai bune practici ale UE în vederea extinderii și actualizării datelor din domeniul energetic, precum și îmbunătățirea calității statisticilor energeticii, inclusiv actualizarea modelului privind consumul de energie în gospodăriile casnice din Republica Moldova.

Modelul va fi utilizat pentru obținerea datelor privind structura consumului de energie, precum și pentru formarea bazei de date în vederea elaborării indicatorilor statistici în domeniu, care vor servi sursă de informație fiabilă pentru elaborarea și implementarea politicilor de eficiență energetică.

Totodată, acești indicatori fac parte și din setul de indicatori pentru monitorizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (Ținta 7: Asigurarea accesului tuturor la energie la prețuri accesibile, într-un mod sigur, durabil și modern).

Timp de două zile, angajații BNS s-au familiarizat cu practicile UE în dezvoltarea și actualizarea modelului „Consumul de energie în gospodăriile casnice” în baza rezultatelor obținute la Cercetarea privind consumul de energie în gospodăriile casnice, runda a doua, care a fost desfășurată de către BNS în anul 2022. Notăm că realizarea acestei cercetări statistice a fost efectuată în scopul extinderii și actualizării datelor din domeniul energetic, precum și îmbunătățirii calității statisticilor energeticii, cercetarea fiind implementată în corespundere cu standardele și bunele practici europene. 

24.05.2023

© 2024. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate / Dezvoltat de Brand.md